Бъдещето принадлежи на устойчивото строителство

г. Автор Сен-Гобен България, направление Weber

инж. Снежана Семова – Управител, направление Weber
Saint-Gobain Construction Products Bulgaria
Oт 2001 година заема длъжността Управител на направление Вебер в мултинационалния концерн Сен Гобен.

Стратегията на концерна Сен Гобен е свързана с постигане на лидерство в световен мащаб на пазара на строителни материали, предоставяйки иновативни решения за енергийна ефективност и опазване на околната среда.

Вебер в България доказва съпричастността си към тази стратегия, изграждайки и поддържайки екологични производства – и двата завода на компанията, в Костинброд и новооткритият във Варна използват 100% рециклируема, безотпадна технология, където не се използва вода. Освен екологичните производства компанията е и първата, която прави инвестиции в консултантски центрове за топлоизолационни системи в Пловдив, Варна, Бургас и в близост до София. Тази година предстои откриването и на още един консултантски център в Русе.

Уважаема г-жо Семова, преди броени дни се прибрахте от международното изложение BAU, Мюнхен, разкажете ни какви новости бяха представени?

В периода от 17 до 20 януари посетихме в Мюнхен едно от най-авторитетните изложения заедно с наши стратегически партньори, водещи на българския строителен пазар и колегите от Винербергер (Wienerberger).

BAU MESSE е едно от водещите международни изложения за архитектура, строителство и дизайн. Тази година събитието беше с изключително пъстро международно присъствие и както обикновено много професионално ориентирано. Въпреки трудните метеорологични условия, покритите със сняг пътища и  забавените или отменени полети от изложението са регистрирали над 235 000 посетители, като от тях около 60 000 са чужденци.

Колегите от Вебер Германия показаха редица иновации в основните сегменти, в които компанията работи. Голяма част от тях са и интересни за българския пазар, например:

1. Системата за суха рехабилитация на зидария

Влагата е често срещан проблем не само в България, но и в цял свят. Благодарение на развитието на технологиите и работата на нашите лаборатории сега можем да предложим на пазара бързо, надеждно и много лесно решение за възстановяване на щетите от влагата. Новата система на Вебер за суха рехабилитация на зидария е разработена на база на инжекционен, готов за употреба, кремообразен разтвор, без разтворители. След втърдяването му се образува непромокаемо напречно сечение на вътрешна зидария, което е устойчиво срещу надигащата се влага.

Основно продуктът може да се използва за вътрешно третиране на подземни зидарии, когато външната хидроизолация не е възможна. Също така за всички стандартни зидарии с високо ниво на влажност – до 95%, както и за зидарии с дебелина до 60 cm.

Продуктът се нанася лесно с ръчен пистолет, не е необходима специална машина за инжектиране. Разтворът е кремообразен и това го прави изключително икономичен, тъй като няма разхищение или загуба на материал. Характеризира се и с бързо изсъхване. Системата гарантира не само дълготрайна защита срещу влага, но и устойчива, здравословна жизнена среда и вътрешен климат.

2.    Топлоизолационна система със залепено стъкло

Новата топлоизолационна система weber.therm style „Glued Glass“ или система със залепено стъкло бе дизайнерското топ решение на панаирния щанд. То съчетава елегантната стъклена повърхност с гарантирана енергийна ефективност в топлоизолационна интегрирана система наречена weber.therm style, която се показва за първи път на изложението BAU и може да се види изпълнена през пролетта на 2013 на първия пилотен проект WaterHouses на строителното изложение в Хамбург – Вилхелмсбург.

Към система се включва и завършващото покритие от пастообразна мазилка weber.pas Clima (добре позната и на българския пазар). Иновативната топ технология гарантира фасади без наличие на микроорганизми – гъби и водорасли, изключвайки използването на биоцидни добавки, чието отмиване от дъждовната вода води до попадане в почвата и замърсяване на околната среда.

Тази система е първата на пазара, отличена със знака на Защита на околната среда „Blauer Engel“ („Синият ангел”). През ноември 2012 същата беше оценена и с наградата Екодизайн 2012.

3. Комбинирано решение включващо хидроизолиране и залепване на керамика и фаянс в един работен цикъл.

В областта на полагане на керамични покрития и защита на строителната конструкция се предлагат сигурност и здравословни условия за живот с новото решение weber.xerm 844. Това е минерална, водоплътна лепилна система с улеснена обработваемост. Същата представлява реактивна изолация под керамични плочки и фаянс и това в един работен цикъл със залепването.

4. Друг интересен продукт е: нивелираща маса  weber.floor 4031

Благодарение на иновативния, готов за употреба, продукт можете бързо и чисто да се справите с неравностите. В допълнение продуктът се доставя и в еко, картонена опаковка, сложена директно върху палет. За употребата на продукта е необходима машина. Цялото оборудване се побира в багажника на автомобил.

5. Blue comfort серията, която вече е факт и в България.

Най-общо идеята на строителни материали от серията BlueComfort е намаляването на CO2  емисиите и подобряването на цялостния баланс на сградите благодарение на специални свързватели, които позволяват намаляване на  цимента в състава на продуктите. С тази технология се намаляват 76% от емисиите на CO2.

Продуктите от серия  са с подобрена производителност и функционалност в ключови области – например трите лепила за плочки са по-еластични и имат по-висока якост на опън, като в същото време са все така лесни за  обработка.

Всички говорят за еко иновации, устойчиво развитие, зелени идеи? Но какво всъщност е устойчивото строителство?

В средата на деветдесетте години се заговори за първите „зелени сгради“, но малцина знаеха какво означава понятието „устойчивост“. Сега то е в устата на всички – производители, търговци, строители и архитекти. Създаването на устойчиви и щадящи климата строителни материали и системи има все по-голяма стойност. Устойчиво строителство означава и спестяване на енергия, и опазване на ресурси, но не с цената на естетиката, комфорта и качеството на живот. Технологичният напредък и устойчивостта не са взаимно изключващи се, точно обратното!

Хабитат стратегията на Сен Гобен е свързана имено с постигане на устойчиво развитие. Вебер и Сен Гобен на световно ниво участват в редица организации за създаване на нови норми и стандарти в строителството, за енергийна ефективност (HOE, BREEAM, LEEDS, Grenelle de l’Environnement (French Environmental Round Table), Code for Sustainable Homes (UK) и т.н. Сен Гобен Вебер България е част от Зеления кръг на българските компании.

Ясен резултат от участието ни в подобни инициативи са т.нар. „Пасивни сгради”, станали нарицателно за енергийна ефективност.

Вебер е първият производител на сухи строителни смеси в България, който през 2010 г. представи на българския пазар иновативни продукти, като въведе технология за производство на безпрахови продукти, с т.нар dust-free & light weight формула. „Леките и безпрахови лепила” от серията  weber.set – weber.set Комфорт и  weber.set Комфорт Флекс. Като цяло технологията за “Леките и безпрахови” продукти е една наложила се вече тенденция в Западна Европа.

Широкото приложение на новите еко решения обогатява възможностите за планиране, изграждане и освежаване на сградите съобразно нарастващите нужди за екологични продукти на пазара.

Какви са тенденциите за развитие в световен мащаб?

Тенденциите във всички сфери са въвеждане на иновации. Всеки производител акцентира на новите, модерни технологии и техники на полагане. Лансиране на  енергийно-ефективни и сигурни решения, естетически и ефектни визии. Обръща се внимание на комфорта на работа и целта е да се спечелят професионалистите с облекчаване на техния труд и повишаване на ефективността им.

Освен посещението ни на BAU Меsse 2013 цел на нашето посещение беше и специализиран склад за строителни материали наречен weber.profi depot. Заедно с нашите клиенти решихме да отделим специално внимание на веригата на разпрострaнение на стрoителните решения от производителя до обекта в Германия. Както и очаквахме от провокираните въпроси се направиха анализи, които обясняват защо немската строителна индустрия дори и в криза се развива устойчиво. Едва ли някой ще се учуди, че причините за това са – ясни правила и на първо място гарантирано качество и строг контрол на изпълнението.

За информация в момента в Германия строителния бранш е във възход поради голямото желание на населението да инвестира спестяванията си в изграждане на сгради от всякакъв тип.

По отношение на концепцията weber.profi depot, смятаме да я развиваме и в България, за което мнението и подкрепата на нашите партньори е от ключово значение. След съвместното ни посещение вече нямаме съмнение.

Иновациите са ясен изход от кризата. Колегите в компетентностните центрове на Вебер по света разработват нови, иновативни продукти, подобряващи комфорта както на строителния обект, така и във вече построените сгради.

Световното лидерство на концерна Сен Гобен се дължи именно на иновативните решения за енергийна ефективност и опазване на околната среда – каквито са решенията в областта на фасадните топлоизолационни системи, фото-волтаични панели, ниско емисионни стъкла, топлоизолационни материали за всякакви приложения.

 


Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *