Баумит – висококачествени системни решения в строителството

г. Автор БАУМИТ БЪЛГАРИЯ ЕООД
Баумит

Интервю с Николай Бъчваров – управител на Баумит България, за информационна строителна платформа stroiteli-bg.com

Г-н Бъчваров, когато поехте управлението на компанията преди 19 години подозирахте ли, че ще стигнете дотук и ще имате този успех?

Ако не вярвах в успеха, нямаше да стигнем дотук. Като нов управител преди много години в Баумит моята задача беше най-напред да събера екип от съмишленици – хора, които вярват в бъдещето на компанията и се стремят да бъдат винаги позитивни и да посрещат иновациите с ентусиазъм. В света на бизнеса няма място за унили и негативно настроени хора. Разбира се, това не изключва критичността. Критичните към себе си и работната среда хора са винаги полезни. Те движат компанията напред и се стремят да подобряват нещата всеки ден.

Баумит
Николай Бъчваров – управител на Баумит България

Бихте ли откроили най-важните аспекти в развитието на компанията, каква е тайната за постигане на такъв пазарен дял?

Няма никакви тайни. Всичко се постига с добре изграден екип, ясно набелязани постижими цели и силна марка зад гърба. С течение на времето с упорита работа успяхме в България да позиционираме марка Баумит високо. Това се дължи на факта, че зад гърба си имаме ноу-хау за иновативни продукти и най-вече системи. Силата на марка Баумит е в това да прилага системни решения в най-важните области на строителните материали – фасади, мазилки, замазки и техника за полагане на керамични покрития. Голяма роля за бързото ни развитие изиграха също така и инвестициите в производството на сухи строителни смеси и пастообразни мазилки. Нашият голям завод за сухи продукти в Елин Пелин момента е достигнал капацитета си от 200 хил. тона годишно и се радваме, че в най-скоро време ще пуснем в експлоатация втори подобен завод в гр. Ямбол.

Баумит е синоним на високо качество в областта на енергийната ефективност и здравословното обитаване. Хората днес прекарват дълго време в затворени пространства и качеството на техния живот зависи много от строителните материали, които се влагат в помещенията. Компанията полага сериозни усилия да предложи висококачествени продукти в това отношение. Как българският потребител възприема и оценява това и какво търси той?

Баумит е марка, която се занимава от 25 години с темата „Здравословен живот“. Тъй като на нашите специалисти стана ясно, че в тази област съществуват все още твърде малко доказателства за връзката между здравето и строителните материали, в централата ни във Вопфинг стартира голям научен проект, наречен Вива парк. За нас е много ценно, че данните, които този  изследователски парк получава от влиянието на различните строителни материали върху здравословното обитаване, се изпращат в три независими научни института, които ги обработват и правят своите заключения. Така ние придобиваме увереност в разработките на новите продукти и усъвършенстването на старите. Темата за здравословното обитаване все повече навлиза и в живота на българина.

Баумит
Изследователски парк Вива на Баумит – проект „Здравословен живот”

Все повече хора осъзнават, че здравословният начин на живот е нещо комплексно, и не се състои само от правилно хранене и спорт. Има много други фактори, които имат огромно влияние. Това са добре подбраните строителни материали, които регулират влагата в помещенията, предпазват от образуване на мухъл, служат за акумулиране и отдаване топлината (т.е. имат добър топлинен капацитет).

Особено по-взискателните ни инвеститори – разбирайте не само крайни клиенти, но и фирми, които държат да предложат на пазара висококачествени сгради, не се нуждаят от много убеждаване. Наред с дълготрайността и енергоефективността на продуктите, нашите клиенти наистина желаят да предложат на пазара и здравословно обитаване. Това може да стане чрез съчетаване в една сграда на отлична топлоизолация, добри мазилкови системи и масиви елементи. Така се получава и принадената стойност на една сграда.

Баумит е компания известна с това, че не просто продава строителни материали, а упражнява контрол върху качеството на изпълнението, следи дали продуктът е положен правилно. И най-качественият продукт може да бъде компрометиран, ако не е спазена технологията на работа. Изградихте сертифициран от държавата професионален център, в който безплатно се обучават  строителни работници за различните строителни технологии.  Как в този контекст се справяте с нарастващия дефицит на строителни работници и кадри?

Не бих казал, че е лесно. Нашият обучителен център е провел досега 68 курса и е обучил 793 човека. Толкова са хората, получили дипломи от нас. Имаме обаче още стотици работници, които сме обучавали по скелетата на обектите. Въпреки това има дефицит на качествени работници. Много от обучените вече са в чужбина и там получават високи възнаграждения. Тогава ние започваме отначало. Обучаваме нови хора, за да не допускаме компромиси с качеството. Обучаваме и ученици в строителните гимназии. Смятам, че държавата трябва да се погрижи да вдигне нивото на практическото обучение в специализираните училища. Ние можем да помагаме в тази насока. Това е и социалната отговорност, която Баумит България носи.

Баумит
Баумит България – обучителен център

Българска фасада се класира за финала на LIFE CHALLENGE 2018. Дали това е показател за сериозна позитивна промяна в архитектурната и строителна българска действителност?

В България винаги е имало и ще има добри архитекти. Смятам, че българската номинация за финала на международния конкурс на Баумит Life Challenge 2018 в категория „Еднофамилни къщи – ново строителство“ беше напълно заслужена.Това беше Къща №14, ул. Голяма могила 100а в гр. София с проектант арх. Лорита Панова и изпълнител и инвеститор „Джентъл хаус“ ЕООД. Екипът ни много харесваше този обект, той е модерен, елегантно проектиран, отлично изпълнен и се надявахме къщата да спечели и в големия конкурс. Но конкуренцията е жестока, в състезанието участваха 325 фасади и самият факт, че наша фасада се класира за финалното гласуване на 12-членното международно жури, вече е успех за нас.

Баумит
Баумит Life Challenge 2018 категория „Еднофамилни къщи – ново строителство“ проектант арх. Лорита Панова

Какви са настоящите предизвикателствата  за компанията и в каква посока са следващите ви инвестиции?

Предизвикателствата са пред нашия екип, защото сме си поставили много високи цели, както за качеството на материалите, така и за количеството. Искаме да разширяваме продуктовата гама така, че да удовлетворим все по-взискателния строителен пазар в България и да можем да доставяме материали във възможно най-кратък срок.

Промени се и визията на Баумит. Сега тя гласи: „Ние искаме всички хора да живеят здравословно, енергоефективно и красиво“. Т.е. „здравословно“ е на първо място за нас.

Баумит
Нова офис сграда на Баумит България

И това ще се разбира в бъдеще все по-осезаемо с продуктите и системите, които ще предлагаме. Колкото до нови инвестиции, ще мислим за това, след като в края на годината пуснем в експлоатация новата ни инсталация в Ямбол.

Как бихте коментирали състоянието и тенденциите на пазара днес?

Строителният пазар е в подем в цяла Европа. Очакванията са ни за спад на ръстовете през следващата година. Подемът се дължи на липсата на алтернативни инвестиции, например в акции или фондове. Хората влагат пари в недвижимо имущество, инвестират в саниране и обновяване на сградите. Ниските лихви по заемите също стимулират този процес. Общо взето ние сме оптимисти за развитието на пазара.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *