Чех Пласт ООД с успехи и на международния пазар

г. Автор ЧЕХ ПЛАСТ ООД
Бранш: Дограми
инж. Димитър Иванов

Интервю с  инж. Димитър Иванов – управител на Чех Пласт ООД

    инж.Иванов, Вече 17 години Чех Пласт ООД успешно се развива на пазара. Преди няколко месеца открихте нова производствена база – модернизирана линия за производство на AL дограма. Бихте ли ни разказали по-подробно за тази инвестиция.

Ето как изглеждаше в самото начало. 

Плановете за разширяването на Чех Пласт ООД всъщност са от далечната 2007 год., когато започнахме да изкупуваме парцели в съседство на основната база с идеята да разширим цеха за PVC дограма, тъй като това се търсеше на български пазар. Последвалата световна криза и очакваният спад в сферата на строителството значително забавиха плановете ми, но ето че сега, десет години по-късно, то вече е факт и далеч по-грандиозно от първоначалния замисъл.

инж. Димитър Иванов
След завършването на производствената база

    Какви са актуалните тенденции на пазара и какво е поведението на българския потребител? Все още ли цената е водещия критерий?

Убедил съм се, че има два типа клиенти. Единият са хората с по-големи финансови възможности, чиято инвестиция е разумна не само по отношение на дограмата, а цялостната реализация на дома. Другият тип клиент се интересува единствено от цената. Към тази категория спадат строителните компании и за съжаление голяма част от хората, които не разполагат с достатъчен ресурс за подмяна на дограмата. Необяснимото в случая е, че хората са склонни да дадат по-голяма сума пари за автомобил, отколкото за качествена дограма, което пряко влияе на качеството им на живот. Според статистиката в Германия дограма се подменя на тринадесет години, в България – петнайсет. За това време инвестицията в по-висок клас прозорец ще намали разходите за отопление и охлаждане и ще внесе комфорт в дома.
инж. Димитър Иванов
Радва ме когато виждам, че човек иска да смени един прозорец тази година, но той да е от по-висок клас, още един следващата година. Това показва, че клиентът наистина мисли и влага парите си разумно в нещо качествено. За нас, като фирма, това е икономически неизгодно, но пък ми носи удовлетворение.

През последните години забелязвам, че и повечето от строителните фирми започват да търсят дограма от високия клас за изгражданите от тях сгради, което ме радва.

    Чех Пласт приоритетно работи на външния пазар, с какво потребителя там е различен от този тук?

Основният ни партньор в чужбина работи главно с корпоративни клиенти и изискванията са големи. Нужни са взискателност към себе си и към другите, безкомпромисност дори в тази насока и финансово – безупречна дисциплина, както от мен като управител, така и от служителите ми. Тези качества ми помогнаха да изградя стабилни отношения с белгийската компания.

Почистваща машина АЛ1

    Вие сте управител на една от водещите компании за дограми, бяхте и дългогодишен председател на сдружението „Български врати, прозорци и фасади” как бихте коментирали провеждането на „Национална програма за Енергийна Ефективност на многофамилни жилищни сгради“? Дали заложените критерии са оптимални и какво практически се прави в санирането?

Санирането е процес на реконструкция на сградите. Цели подобряване на жизнените условя на живущите в имота и намаляване на разходите за енергия с 40-50% в идеалния случай чрез подмяна на дограми и стъклопакети, топлоизолационната система на фасадите и покрива, обновяване на общите части и т.н. След няколкократното намаляване на цените на кв.м. РЗП, се стигна до цени, които принуждават спечелилия обществената поръчка да влага при СМР-то по-евтини материали, т.е. нискокачествени. Същото се отнася и за дограмите. Често ни звънят спечелили блокове и казват, че са заложени 85 лв. на кв.м. с монтаж за PVC прозорците, което е непостижимо за нашата компания, а и за повечето фирми в България.

По тази причина от Сдружението апелираме към МРРБ за ефективен контрол на вече изпълнени обекти, дори с разрязване на един прозорец, за да се провери отговаря ли на изискванията, като метални усилители и замерване на стъклопакетите за наличие на нискоемисийно стъкло.

    Какво предстои и какви са следващите стратегически цели на компанията?

Гледам с позитивна нагласа към бъдещето. Желанието ми е Чех Пласт ООД да се разраства и развива на европейския пазар, което налага квалифицирани служители. Не е тайна, че строителството изпитва глад за професионалисти и реализацията на амбициозни планове, свързани с износ на качествена стока, са обвързани с човешки фактор. По тази причина Чех Пласт ООД участва в програмата „ДОМИНО“ с още над 60 предприятия и 16 професионални училища.

Като инвестиции предстои, не знам кога точно, дооборудването на Цех Стъклопакети с робот за обмазване, CNC за дистанционерите, пълначка и кантираща машина.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *