DAW Benta България – иновативност и безкомпромисно качество

г. Автор ДАУ БЕНТА БЪЛГАРИЯ ЕООД - CAPAROL
caparol

Интервю с Борис Гитев – прокурист в „DAW Benta България“

1. Бихте ли представили с няколко думи себе си и ДАУ БЕНТА БЪЛГАРИЯ?

Казвам се Борис Гитев, завършил съм УНСС гр. София, след което 8 години съм бил Изпълнителен Директор AGC Bulgaria” Ltd., а от 5 години съм прокурист в „DAW Benta България“.

Компанията „DAW Benta“ е една от водещите компании в производството на професионални довършителни продукти за индустрията и строителството. Основана през 1895 г. от Роберт Муриан под името „Deutsche Amphibolin – Werke“, тя се развива като една от най-големите компании в сектора. Лидер е на пазарите в Германия, Австрия, Белгия, Турция и др.

Почетен член е на Европейската асоциация на производителите на топлоизолационни системи, както на Световения съвет за устойчиво развитие, ползваща се със статуса на най-иновативната компания в бранша с насоченост, както към крайния клиент, така и към архитекти и строителни компании. През 2013 г. компанията закупува Австрийския завод на „ Avenarius-Agro“. В България компанията е на пазара от 2006 г. с представителството на „ДАУ Бента България“ ЕООД.
caparol
Нашият бизнес направи важна стъпка напред, когато през 2007 г. Капарол обедини усилията си с регионаления гигант Emaar Industries & Investments. С участието на Emaar в акционер в Caparol беше създадено началото на сливане между технологията и „know how“ в производството на бои и фасадни решения на Германия и регионалното разбиране за строителния пазар. Това създаде напълно новаторски модел в сферата на предлагането на продуктите в сферата на материалите за довършителна работа в строителството.

2. В момента изключително актуални са фасадните и топлоизолационни системи. Бихте ли споделили решенията на Сараrol в тази област? Защо строителят да предпочете вашите продукти?

Изпреварила с години съвременните изисквания за енергийна ефективност на сградите, компанията DAW въвежда още през 1975г. първата интегрирана топлоизолационна система в Германия. Позната е под наименованието „ETICS“, което в момента се използва от всички в бранша. Системата включва цялата съвкупност от елементи, необходими за изграждането на контактна фасадна обвивка с добър външен вид, която намалява разходите за отопление и подобрява значително микроклимата в помещенията.

Днес, групата на DAW осигурява пълния набор от продукти за довършителни работи в строителството. Основен бранд в групата е КАПАРОЛ. Гамата от предлагани продукти за ETICS –системи е най-голямата на българския пазар. Иновативните продукти , които се характеризират с изключително качество, здравина, устойчивост, безкомпромисна разходна норма и разнообразие. Те спомагат архитекти, дизайнери, проектанти и строителни фирми в това да използват нови и модерни решения в облика на една сграда. Да избягат от еднообразието на предлаганите материали и да дават живот не една сграда.
caparol
Карбоновата мазилка и нано-кварцовата технология за фасадните покрития на Caparol са продукти без аналог на българския пазар. Предимствата на мазилка, издържаща на удар от 60J, беше доказана по безспорен начин при последната сериозна градушка в София. Сгради завършени с kарбонова мазилка останаха напълно незасегнати, а си спомняте какви поражения имаше по фасадите в София. С помощта на специално разработените за ETICS-системи иновативни декоративни техники за фасада, се постига индивидуалност, нова и модерна визия. За всичко това спомага и огромната гама от продукти, с които разполага Caparol.
caparol
Единствено Caparol притежава цветови картел “A1”. Мазилките и боите отговарят на най-високото качество на свързващите вещества (клас А) и неорганични пигменти (КЛАС 1), които са устойчиви на UV-лъчи и осигуряват дълготрайност във времето, дори при най-наситените цветове.

Съхраняването на естетичния вид на фасадата във времето и запазването на функцията на отделните продукти е мисия за Капарол. Новото поколение продукти на DAW за външни покрития са устойчиви на замърсявания. Материалите запазват своя цвят и строително-физични характеристики с помощта на разработената ССС ( Капарол Клийн Концепт) и NQG (нано-кварцова технология). Това е само една малка част от причините, поради които клиентът би предпочел Caparol.

Всеки един продукт от гамата на Caparol притежава изрядна документация с изпитания от най-реномираните Европейски лаборатории, което също е предимство при работата на архитекти, проектанти и строители. Важно е да се отбележи, че продуките на Caparol, както и системните решения, са абсолютно безвредни. Те са разработени на водна основа и притежават ELF и EPD сертификат. Това доказва тяхната екологичност и загриженост на компанията за въздействието към околната среда.

Като един от флагманите на компанията е хипоалергенната боя Caparol Sensitiv – изключително подходяща за хора с повишена чувствителност и алергии.

3. Как бихте коментирали провеждането на „Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради“? Дали заложените критерии са оптимални и какво практически се прави в санирането? Защо според Вас сме свидетели на некачествено саниране?

В цялост Националната програма за енергийна ефективност е една добра инициатива със своя положителен икономически ефект, както за строителните компании в бранша, така и за населението. Тя определено е положителна стъпка към ограничаване на вредните емисии и икономия на енергия.

За съжаление, като при всяко едно ново начинание, съществуват редица пропуски, както от страна на нормативната база, така и от страна на контрола и изпълнението на дейностите по тази програма. Така създадената законова рамка не дава ясна представа за критериите, на които трябва да отговарят влаганите строителни продукти при топлоизолационните системи.

Наблюдава се използването на материали с много ниско качество и експлоатационни показатели, което неминуемо, след време ще доведе до компроментиране на вече санирани сгради, апропо то вече се случва.
Безспорно съществуват сериозни пропуски при контрола и изпълнението на строително-монтажните работи по Националната програма за енергийна ефективност.

Недостатъчно е и участието на неправителствените организации в бранша по отношение на Националната програма за енергийна ефективност. Истина е, че в последните няколко месеца се забелязва тяхната активност, но за съжаление това трябваше да се случи при самата подготовка на проекта. От друга страна, не е тайна, че ежедневно сме свидетели на некачествено саниране на сградите, което е в резултат на не достъчно знания, умения и не добре формирани нормативни изисквания. Всичко това е не само в следствие на занижения контрол, недобре оформената законодателна рамка, неясните критерии, които се променят всяка година, а също е и пряк резултат от работата на фирмите, които произвеждат и предлагат строителни материали на пазара.

В смисъл такъв, че не само цената трябва да бъде водещ фактор, а и да се предлага конкретно решение за всеки отделен обект. Задължение  на производителите е да се обучават хората, които работят със строителните материали за правилното полагане и следване на технологичните процеси и норми при полагане на топлоизолационни системи. Ние, производителите на строителни материали, трябва да сме пряко ангажирани с този процес. В противен случай, дори при наличие на изрядни нормативни изисквания, то резултатът отново ще бъде този – некачествено санирани сгради. Наше задължение също е да завишим критериите при полагането на строителни материали като цяло.

Всички наблюдаваме колко динамично се развиват различни сектори в технологично и дигитално отношение, докато при нас в България в строителния сектор, всичко е като преди 50 г.

Интересен е феномена , че този застой се забелязва при така наречените контактни фасади, докато тенденцията при окачените фасади е напълно различна. Имал съм удоволствието да се правят фасади и да се използват материали в България, които се употребяват за пръв път в света. Материали на най-високо технологично ниво, което само носи позитивен имидж на сектора в България.

4. През 2010 Caparol е награден със златен медал за реставрация и обновяване на исторически сгради. Бихте ли разказали на нашите читатели за иновативните решения и опит на вашата компания в областта на реновирането на паметници на културата?

Реставрирането на елементите на една историческа сграда или паметник на културата и дава нов живот, но важното е и да се запази чарът на историята и на архитектурата на отминалите времена, които тя предствлява.

Придържайки се към оформленията и орнаментиката на стария вид на сградата, ние подпомагаме издръжливостта й във времето чрез обновяване, пригодено специално за съответната сграда. С програмата Histolith, Caparol предлага всички нужни материали, които осигуряват автентични покрития, както по отношение на самия материал, така и по отношение на цветовете. Броят на предлаганите от нас решения в тази насока става все по-голям, тъй като продуктовата програма на Histolith непрекъснато се развива, за да оставим идните поколения да се радват на красотата на сградите от историческо значение, въпреки минаващото време.
caparol
Tъй като старите сгради също се нуждаят от подобрени топлоизолационни показатели, Caparol е една от малкото компании, които имат решение по този въпрос. Компанията има огромен опит и е разработила две системи за вътрешна топлоизолация за сгради с историческо значение, които от една страна запазват автентичния облик на сградата, а от друга – се постигат оптимални топлоизолационни показатели и нужния комфорт. При реновиране на сгради – паметници на културата трябва да се има предвид стриктното спазване на основни правила. Нееднократно сме виждали реновирани такъв тип сгради като година след тяхната реновация са налице избледняване на цветовете по фасадите, появата на пукнатини по местата на реставрация, дори и паднали мазилки.
caparol
Не случайно с материалите на Caparol са реставрирани едни от най-знаковите обекти Европа, като примери могат да се посочат Царският Дворец в Санкт Петербург, Бранденбургската врата и много други.
caparol

5. Какви са Вашите очаквания за тенденциите на пазара през следващите години?

Бранша в който работим е едни от най-чувствителните към всякакви икономически и политически промени. Трудно е към момента да се говори за някакви конкретни очаквания в бъдеще. Да, наистина, сега този бранш е в така наречената „еуфория“, но от друга страна скептичен съм, че това е правилната и вярна посока на сектора. Вижда се, за огромно съжаление, че компании с име на Европейския пазар, се подведоха по бизнеса “на най-ниската цена”, което е пагубно за сектора. Ние от CAPAROL никога не сме и няма да следваме този тренд. Компанията стои зад подходящото, правилно решение за всеки казус. Целта е да осигурим нужния комфорт, индивидуалност и устойчивост във времето със нашите продукти.

Много зависи от всички нас да начертаем посоката на развитие, заедно с неправителствените организации в сектора. Не да се защитават от тях чисто фирмени интереси, а да се защитават интересите на потребителите на тези материали и да се работи в посока качество, знания и умения. Ние от DAW Group винаги сме постъпвали отговорно към нуждите на пазара без компромиси към качеството. Надявам се новото ръководства на НПО в сектора да усетят нуждата от осъвременяване на нуждите в строителния бранш, неговата нужда от модерни технологии и да работят в тази посока.

Образованието, непрекъснатото осъвременяване на придобитите знания и умения и търсенето на нови предизвикателства могат да бъдат двигателят на сектора, ако търсим устойчиво развитие, енергийно ефективни и красиви фасади.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *