Хьорман България празнува своя 10 годишен юбилей

1г. Автор ХЬОРМАН БЪЛГАРИЯ ЕООД
Бранш: Врати
Хьорман България празнува своя 10 годишен юбилей

Интервю с Борис Главчовски – управител на Хьорман България

Преди 10 години дори сте нямали офис, преди няколко дни открихте новата си сграда  с площ от над 10 000 кв. м, инвестицията, за която е над 3 млн. eвро.  Започнали сте сам, как се стига до тук?

Макар да звучи тривиално, истината е, че всяка подобна фирма постига подобно развитие с труд и желание да върви напред. Когато наистина започнах сам, първият ми работен ден беше на Панаира в Мюнхен 2005 година. Хората, които ме назначиха тогава – преките  ми ръководители днес, ми казаха, че след година, година и половина ще започна да разбирам от врати. Честно казано изобщо не съм си представял, че може да има толкова много детайли в целия този процес и  всичко това много стриктно да се проверява, за да работи изделието. И наистина е така – необходимо е  доста време, за да се опознае продуктова гама.  В началото, както казах наистина бях сам, впоследствие  се присъединиха и колегите, с които работим в момента.  И така малко, по малко пораснахме.  Тази година ни е юбилейна  – 10 години от Хьорман България. Многократно сменяхме халета  от по-малки към по-големи. Полека лека цялата тази работа тръгна, името стана  познаваемо, свързахме се и получихме много нови дистрибутури. Следвахме една посока, като много ясно знаехме къде искаме да стигнем.

Разбирам, че за Вас са важни  хората, с които се сте започнали и се обграждате.

Абсолютно!  Аз лично придавам изключителна стойност на хората, с които работя. Те са не само моя гръб, но и моето лице. Много разчитам на тях, както навярно и те на мен. Иначе няма как да се получи, ние сме твърде малък екип. Освен това в нашия бранш или поне при Хьорман, отнема много дълго време докато свикнеш с продуктите, с особеностите на компанията, как  третира  проблемите и как ги решава.  Всичко това се гради много години и затова нямаме почти никаква флуктоация в екипа. Хората, които са ни напуснали са много малко и те правят това по лични причини, защото отиват в чужбина например.

Вие държите на хората си и успявате да ги задържите, за да можете да ги обучите качествено.

Да чукна на дърво. Засега това е резултатът.

 

Външна входна Алуминиева врата ThermoSafe (вляво), цвят CH 703 с апликации в RAL 3003 (червено) – мотив 583, изцяло съосна визия на платното без видими алуминиеви профили, топлизолация U=0,9W/m²K; дебелина на крилото 73мм –с прекъснат термомост и пълнеж от твърд полиуретанов пенопласт; aлуминиева каса с дебелина 80мм с прекъснат термомост и пълнеж от полиуретанова пяна за допълнително повишаване на топлоизолацията; странични неподвижни остъклени части  – остъкление от многослойно защитно стъкло; извита алуминиева дръжка G 755, многоточкова автоматична брава S5(отваряне посредством натискане на бутон); защита от взлом клас RC 3

С какво Хьорман България се отличава от своята конкуренция и какви са нейните основни предимства?

Тук трябва да разделим нещата на две – Хьорман като  дружество във България –  Хьорман Българияи Хьорман като  продукт, който се произвежда извън България. За мен тези неща са различни. В продуктово отношение Хьорман е много иновативна компания. Постоянно има нови неща, които се появяват. В рамките на Европа заводите са над 10. Някои от тях са във взаимна конкуренция – има два завода за противопожарни врати например и т.н. Те създават не само стандартите, но и новостите, които в един момент другите производители са длъжни да следват и  съобразяват. Това същевременно е  и предизвикателство – тези продукти да бъдат наложени на пазара в България. От друга страна, когато  говорим  за продуктите много важно е тяхното качество, те да са здрави и да работят. Когато са избрани по предназначение, почти нямаме някакъв проблем – нито с рекламации, нито с каквото и да било друго.

В Хьорман България е малко по-различно. Тук свеждаме нещата до една точна логистика и до едно честно отношение към клиентите, на  което винаги много съм държал. Дори да сбъркаме някъде, трябва да кажем какъв е проблема. Никога не сме си позволявали да правим така, че клиента да бъде подведен или излъган. В подобна политика няма никаква дългосрочност. Това е, с което се стремя да бъда различен от останалите.

Т.е. Вие не стоите само зад добрата марка, а зад това клиента да бъде доволен  и да ви предпочете в следващите си покупки и обекти.

Много държим на това наистина. Общо взето тези, които имаме като клиенти почти  винаги се връщат при нас. Тъй като те имат всички условия и база, в която имаме толкова много части, които поддържаме в момента и на склад. Всеки може да бъде е спокоен, че дори нещо да се случи – да си ударят вратата и каквото и да било друго, проблемът може да бъде бързо отстранен. В цялата страна имаме сервизи и сме в състояние да реагираме изключително бързо.  Възможността да сме флексибилни прави клиентите ни спокойни.

Гаражна секционна врата LPU 40 Дизайн L линии – повърхност Sandgrain, цвят RAL 8028 двустенни, термоизолирани панели с дебелина 42 мм. и уплътнение помежду им; балансиращи торзионни пружини с интегриран защитен механизъм активиращ се при скъсване; двигател ProMatic 3 със система BiSecure против копиране на радио кода и батерия за аварийно отваряне HNA 18-3; еднопосочни фотоклетки за вътрешно приложение EL 101

Бихте ли разказали за някои от иновативните решения на компанията и какво да очакваме в близко бъдеще?

Тук трябва да спомена тези, които 2015 година бяха показани на панаира в Мюнхен. Това е събитието за Хьорман, в което масово се презентират новостите. Има няколко интересни решения за българския пазар. Ще разделя нещата на две – за частния сектор и за индустриалния. В индустриалния сектор се представиха много иновации по отношение на управлението на вратите, какви команди да се изпълняват и как да се реагира в конкретни случай.  За частния сектор много интересно решение е системата BiSecure, който активно рекламираме в момента за гаражните врати. Това е едно устройство, разработено от Хьорман заедно с един от университетите в Хамбург, което излъчва сигнал едновременно от  дистанционното към двигателя и обратно. Практически по този начин ние имаме дистанционно, което е сигурно, колкото е електронното заключване. Така сте спокойни, че няма да ви копират кода, може да го управлявате отдалече и имате възможност да проверите какъв е статуса на вратата – дали е отворена или затворена. Това е основният ни акцент тази година в частния сектор.

Външна входна врата ThermoPro (вдясно) – дизайн TPS 700 с вертикално остъкление и рамки от неръждаема стомана, полиестерно покритие в цвят по RAL 9016 „Silck matt”; термоизолирано платно с дебелина 46 мм. и алуминиева блокова каса с прекъснат термо мост, коефицент на топлоизолация до U=1,1 W/m².K; странични фиксове в дизайн идентичен на вратата, пълнеж от 2-ен изолиран стъклопакет прозрачно + матирано ламинирано стъкло; вкопана брава с многоточково заключване посредством резе тип „кука“; дръжка тип лост от неръждаема стомана и 3-D регулируеми панти за прецизна настройка на вратата.

Как бихте определили пазара в момента, какви са тенденциите?

Моето лично мнение, че се наблюдава едно сегментиране на пазара. Но ние не налагаме правила, ние се опитваме да дадем новости и решения, които клиентите да възприемат и потърсят. В този смисъл ние няма как да наложим правила. Ние можем просто да сме иновативни, да предизвикаме интерес и клиентът да види нужда от подобна функционалност. Като цяло пазара има едно подобрение, което е видно за всички – има нов живот за строителството. Това ни прави всички в този бранш по-щастливи, че ще имаме малко повече работа. Наблюденията ми са, че се появиха едни нови клиенти – български фирми, които знаят и търсят модерни и иновативни решения, с които да удължат живота на вратите си  и едновременно с това да повишат енергийната ефективност. Преди години например бързодвижещите се врати изобщо не са били тема  на разговор, докато сега хората идват, интересуват се от това и знаят какво точно търсят в този посока. Същото важи и за противопожарните врати. При нас вратите са с гаранция толкова, колкото е написано. Като цяло аз съм оптимист.

„Скъпият продукт излиза по-евтино“ – така ли е наистина? За тези десет години промениха ли се потребителските нагласи и възможности на българина?

Това е постоянен процес. Да, всички го казваме и всички правим може би едни и същи житейски грешки. Но аз вече срещам все повече клиенти, особено и откакто отворихме и шоурума, които знаят защо искат да вземат малко по-скъпо от пазарната цена, нещо което много дълго ще им върши работа. Разбира се,  не трябва да подценяваме и факта, че нашият пазар е евтин и в много от случаите хората просто не могат да си го позволят. За тази цел има и някой по-ценово изгодни решения, настроени спрямо българския пазар.

Какво бихте искали да кажете на Вашите  потенциални потребители и читатели на Строители.бг?

Това, което бих искал да споделя е, че съм щастлив, че имаме такава голяма инвестиция в тази  хубава сграда и можем да предложим всички модерни изделия. Нашите врати са широко отворени. Бих поканил всеки, който може и иска да се докосне до нас и да прецени, да вземе за себе си вярното решение – това ли е неговият продукт или не. Бих посъветвал клиента да бъде взискателен и сам да вземе решение какво иска да притежава.

 


Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Коментари от “Хьорман България празнува своя 10 годишен юбилей

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *