Пандемията даде на строителния бранш много мъдри уроци и нови възможности

г. Автор РЬОФИКС ЕООД
инж. Красимир Христов
Инж. Красимир Христов – управител на RÖFIX България

Интервю с инж. Красимир Христов – управител на RÖFIX България.

С доказан бранд и мотивиран екип зад гърба всяко предизвикателство се преодолява по-лесно, което в никакъв случай не намалява отговорността

Как се отрази на RÖFIX България инвестицията в новия завод на компанията в град Сливница?

Инвестицията беше изключително навременна, производството в Сливница стартира почти едновременно с големия ръст на жилищното строителство в България. Това ни позволи да затвърдим позициите си на пазарен лидер в областта на хастарните мазилки, но също така ни даде възможност за растеж и в останалите продуктови групи от портфолиото на Рьофикс – бетони, замазки, фасадни енeргийноефективни системи, реновиране, саниране и т.н.

инж. красимир христов
Новият завод на компанията в град Сливница

Значителният допълнителен капацитет, който ни даде новият завод, помогна за облекчаване на работата на другите два завода, които до тогава функционираха на ръба, а понякога дори и над възможностите си. Близостта до най-големия и най-бързорастящия строителен пазар, а именно София, също е огромен плюс на инвестицията. Заводът в Сливница осигури и нови работни места в региона. Образно казано „развърза“ ръцете на търговския екип и създаде значителен комфорт за нашите партньори и клиенти.

roefix сливница

Но, както вече неведнъж съм споменавал, този завод е само част от един непрекъснат инвестиционен процес, който RÖFIX следва през последните 15 години. За този период – от пускането в експлоатация на първия ни завод в град Септември до сега, холдингът не само е инвестирал тук над 15 млн. евро, но също така и всеки спечелен от българското дружество лев се реинвестира обратно в България.

Каква е Вашата оценка на актуалната ситуация в бранша, особено в следствие на пандемията? С какво се сблъскахте и какво успяхте да преодолеете?

Като изключим наложилите се противоепидемични мерки, смятам, че в България строителният бранш усети някакви сътресения единствено в самото началото на пандемичната обстановка през пролетта на миналата година.

roefix

Започналият преди това ръст в жилищното строителство продължи, като дори нарасна. Особено през последната година, в условия на отрицателни банкови лихви по депозитите и много ниско лихвено равнище по ипотечните кредити, интересът към покупка на жилища достигна своя апогей. Това естествено стимулира започването на много нови проекти – за първото полугодие на 2021 има над 25% ръст в квадратурата на започнато строителство на жилищни сгради спрямо 2020.

В следствие на пандемията се появи засилен интерес към еднофамилните къщи, както към новоизградени, така и към стари постройки. Това променя сериозно продуктовия микс, използван за изграждането или реновирането на тези сгради. При тях се наблюдава търсенето на по-висок клас материали, на екологични продукти гарантиращи здравословна среда на живот. Това е една от областите, където ние сме особено опитни и компетентни по отношение на продукти и системни решения. Прогнозирам, че тази тенденция ще се запази и наложи и всеки производител ще трябва да се съобразява с нея.

До кога обаче ще се запази възходящият тренд в търсенето на жилища и съответният ръст в строителството, е много трудно да се прогнозира. Искрено се надявам, че сме си извадили поука от кризата 2008/2010 и няма да ни се наложи да я преживеем отново.

По отношение на споменатите вече противоепидемични мерки, ситуацията при нас не е по-различна от обичайната навсякъде. Налага се част от колегите да работят home office, опитваме се да гарантираме достатъчна дистанция при останалите. Но главното, което може да ни изведе по-бързо от тази криза – ваксинацията, а тя е на много ниско ниво. И това е сериозен проблем, постоянно се налага да работим в намален състав в различни отдели заради боледуващи служители, но за щастие нямаме много тежки или фатални случаи сред колегите. По мое мнение такава е ситуацията в целия бранш.

И все пак, гъвкавите, иновативни и креативни компании ще излязат от този пандемичен период много по-лесно. С моя екип се научихме да мислим още по-разчупено, още по-смело и да се мотивираме от трудностите, защото после успехът е по-сладък. Наред с това много внимателно и отговорно си пазим клиентите и партньорите, като им даваме точните съвети, точната помощ, подаваме ръка в точното време. Заедно с нас през тези трудни месеци вървяха нашите дистрибутори и доставчици, както и редовните ни клиенти, за което им благодаря! Силно вярвам, че стабилността на бранда – финансова и продуктова, е нещото, което ги мотивираше и ги задържа при нас. Точно това спечели и новите ни клиенти! Нека не забравяме, че зад гърба на RÖFIX България стои големият европейски холдинг FIXIT GRUPPE.

Как покачването на цените на строителните материали се отрази на строителния процес?

Накратко казано – създаде много трудности. Когато през ноември 2020 г. един от основните ни доставчици на химически добавки се позова на форсмажорни обстоятелства за увеличение на цените и забавяне на доставките. През последните десет месеца по-голямата част от доставчиците ни се позоваха на форсмажор. Започна се със забавени или отказани доставки, цените се променяха постоянно, понякога 2-3 пъти в рамките на месец. Това наложи да търсим алтернативни производители, но за всички е ясно, че кризата със суровините е повсеместна. Въпреки всички тези трудности, ние не прекъснахме доставките и изпълнявахме в срок заявките на нашите клиенти.

инж. красимир христов

За наше огромно съжаление обаче бяхме принудени да увеличаваме цените, макар и само с по 2-3 процента, но безпрецедентните три пъти в рамките на 2021 г. За разлика от повечето ни доставчици, Рьофикс спазваше заложеното в договора ни за дистрибуция двуседмично предупреждение. Също така запази, доколкото беше възможно, цените на материалите за някои вече започнати обекти. Така ние запазихме предсказуемостта в отношенията ни и позволи да клиентите ни да изпълнят договорите си без големи загуби. Това беше възможно, защото цялостната ни политика е подчинена на стремеж към изграждане на дългосрочни отношения, дори и с цената на моментни финансови загуби или пропуснати ползи. Но при много други строителни материали ръстовете на цените бяха много главозамайващи – някои достигнаха над 200% – 300%. Съответно инвеститорите и строителните фирми се изправиха пред огромни предизвикателства. Наложи се там, където е възможно, предоговаряне на условия по споразумения и естествено, това се отрази и на цените на крайния продукт – жилищата. В бъдеще очакванията са на бранша да се отразят и трицифрените ръстове в цените на енергоносителите, които се наблюдават през последните месеци.

Предпочитам да останем оптимисти, като се надявам, че пикът е достигнат или поне е близо. Дано в началото на следващата година да наблюдаваме стабилизиране на пазара на суровини и материали.

Какви съвети бихте отправил към строителните предприемачи, свързани с колебанията им при създалата се трудна пазарна ситуация?

Говорим за утвърдени бизнесмени и лидери в бранша и въпреки че, много от тях са ни приятели, съвети не бих си позволил да давам. По-скоро заявявам открито готовност за подкрепа, конструктивни разговори, професионални консултации, намиране на практични решения при специфична ситуация на терен. Най-мъдрият ход сега е да се възползваме от компании с доказан опит, да разчитаме на специалистите им и да се вслушваме в тях, да взимаме максимално много от предимствата на доказаните в практиката строителни продукти и решения. Изключително решаваща е превенцията на строителни щети и проблеми навреме – още в процеса на проектиране на големия обект и дори на малкия ремонт.

Бихте ли споделил повече за предимствата да работиш със сигурен и доказан партньор като RÖFIX?

Нямам притеснения, че ще прозвучи нескромно. Предимствата са много. Имаме над 130 години опит зад гърба си, а в България сме повече от 18 години, 15 години, от които имаме собствени производствени мощности. Познаваме и откликваме на нуждите на клиента, търсим нови решения и предлагаме добавена стойност на продуктите си. Работим прекрасно и с взаимно уважение с почти всички дистрибутори на строителни материали.

roefix

Тестваме отговорно качеството на продуктите в нашите лаборатории, което ни дава възможност за бърза и адекватна реакция и затова се ползваме с високо доверие. Разполагаме със сплотен, мобилен, гъвкав и компетентен екип. Едно от най-големите ни предимства са трите ни завода, разположени пропорционално на картата на България и гъвкавата ни логистика до всяка точка на страната. Развитието на мрежата ни от поддистрибуция ни позволява да достигаме до все повече крайни клиенти. И не на последно място, както вече споменах, партньорството с Рьофикс предполага предсказуемост и стабилност в отношенията, което е особено ценено от клиентите ни в тази динамично променяща се обстановка.

Разкажете повече за най-ценния ресурс на RÖFIX – екипът му, каква е тайната за успеха му!

Знам, че звучи като клише, но аз наистина вярвам, че най-ценният капитал на компанията е нейният екип! Затова винаги съм се стремял всеки един член на този екип да бъде мотивиран и то не само по отношение на заплата или други социални придобивки, а също така и като отношение, като перспектива на развитие – личностно, кариерно или професионално. Гордея се, че познавам лично всеки един служител на RÖFIX България и всеки един от тях може да разговаря с мен по всякакви теми, касаещи служебните му ангажименти. В съвместната ни работа с колегите винаги поставяме професионализма на първо място, но винаги са намесени и силни, чисто човешки емоции. Както неведнъж съм казвал – имам прекрасен екип, който е мотивиран, гъвкав и адаптивен и това е основната тайна за успеха ни!
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *