Saint-Gobain – иновативни, сигурни и устойчиви решения

г. Автор Сен-Гобен България, направление Weber
snejana-semova-weber

Интервю с инж. Снежана Семова –  управител на „Сен Гобен Констракшън Продъктс България“, дивизия „Вебер“.

Инж. Снежана Семова оглавява компанията от създаването й през 2001 година. Завършила е Технически университет в София. Кариерата си в строителния бранш започва през 1995 г. и израства до търговски директор в австрийска компания за строителни материал.

1. Как бихте коментирали състоянието на пазара днес – в края на 2018 година и какви са актуалните тенденции? Променен ли е в своето поведение българския потребител?

Според официалните данни, пазарът в строителството бележи двуцифрен ръст. Това се дължи както на обема на ново строителство в големите градове, така и на ремонтните дейности, предприети от потребителите. Крайните клиенти допринасят за положителния ръст, чрез търсенето на добро качество на живот.

За втората част на въпроса Ви – да, потребителят е променил много нагласите и поведението си. Той има по-високи изисквания към сградите, които обитава и поставя комфорта на първо място. Решенията за енергийната ефективност вече са приети като задължителни и се прилагат от всички. Все повече инвеститори, търсят нашите акустични системи за под и таван, както и нестандартни и здравословни интериорни решения.

От години групата Saint-Gobain инвестира в разработването на системи, които да подсигуряват комфорта на живот на хората. „С грижа за Вас“ (We care) е мотото на Weber, познато на българския пазар от 4 години. Това e доказателство, че усилията ни са насочени към предлагане на индивидуални решения с гарантиран резултат.
weber-1

2. Известен е фактът, че Saint-Gobain е сред 100-те топ иноваторски корпорации в света и че с вашите продукти са построени едни от най-емблематичните сгради в България. За кои нови и иновативните решения от вашите продукти бихте искали да ни разкажете?

Saint-Gobain е доказана и позната с иновациите си, както в строителните материали и системи, така и в транспортната и високотехнологичната индустрия. Основната цел е разработване на модерни, сигурни и устойчиви решения, които подобряват живота на потребителите и подсигуряват бъдещите поколения. Новите системи, които са и предизвикателство за България, са акустичните решения и дизайнерските подове. Стараем се, в популярния за Weber сегмент на фасадните топлоизолационни системи, да предлагаме на архитекти и предприемачи елегантни визии на база естествени покрития от камък и керамика.

Много ме радва нагласата на инвеститорите да търсят нестандартни решения. Това дава възможност на екипа на Weber да въвежда международното ноу-хау и да се разграничи от своите конкуренти с бързина и многообразие. Пример за това е топлоизолационната система Robusto.
webertherm-Robusto-1
Тя позволява изпълнение на енергийно ефективна фасада с крайно покритие плочи от естествен камък с тегло до 70 kg/m2. Тази система е уникална не само с техническите параметри на залепване на естествен камък с голяма маса върху система от топлоизолация, но и с икономическия ефект и естетическите качества, пресъздавайки традиционна българска фасада.
webertherm-Robusto
3. За трета поредна година Weber България е партньор на конкурса ЕКООБЩИНА. Защо компанията се присъедини към инициативата?

ЕКООБЩИНА има за цел да помогне на общините да изградят една устойчива и комфортна среда на живот на техните жители. Ние от Weber България имаме същото мислене и затова приехме да бъдем сред основните партньори в инициативата. Вярваме, че българският гражданин има право на по-добър комфорт и стандарт на живот, и всеки трябва да допринася за това.
weber-2
Като фирма експерт в създаване на решения в строителството, нашата добавена стойност е да ги правим достъпни до общините. Ролята ни в проекта е да споделяме своето ноу-хау и да съдействаме на екипите на общините да намерят правилните решения за техните нужди. С удоволствие консултираме технически администрациите по отношение на енергийна ефективност и решения за сградния фонд.

4. Като един от основните участници в Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, според Вас дали заложените критерии са оптимални и какво практически се прави в санирането?

Weber присъства на пазара като производител на системи за топлоизолация от 18 години. С наше участие са изпълнени над 20 млн. кв.м. фасади, което ни дава самочувствието и увереността, че сме доказали своя професионализъм. Това естествено ни прави и един от основните участници в програмата. Заложените критерии стъпват на изчисления по нормативна уредба, хармонизирани с местните стандарти. Изпълнението им в повечето случаи се явява предизвикателство при някои проекти. Причините са недостиг на подготвени кадри, занижен контрол на обекта от отговорната институция, компромис с качество и липса на професионализъм при изпълнение на технологичните предписания. Това разбира се, не ни освобождава от отговорност и затова нашите технически консултанти прекарват голяма част от времето си да обучават и консултират на обекта колегите-изпълнители.

5. Какви са следващите предизвикателства и цели на компанията?

Предизвикателствата важат за всички участници в строителния сектор – развитие на пазара като обем и зрялост, налагане на ефективни решения с балансиран ефект цена-качество, спазване на правила и стандарти и  човешкият фактор.

На тази база нашата компания си поставя цели, свързани с производство и представяне на модерни, конкурентоспособни и ефективни решения за всички етапи на процеса в сградното строителство. Имаме огромен ресурс от бизнеси в Saint-Gobain, с доказани компетенции по света, част, от които не са познати тук. Имаме амбиция да постигнем още по-близка комуникация с крайния клиент и нашите традиционни партньори. Така от първа ръка ще получаваме информация за тенденции и нужди, на които реактивно да отговорим с нови услуги и маркетинг инструменти. Въвеждането на дигитални платформи за обмяна на информация във всеки етап от customer journey (клиентското преживяване) е част от нашата стратегия. Взимането на информирано решение е определящо за бъдещото поведение на нашите клиенти и те сами ще са способни да избират марка, решения и подход.

Друга цел е създаване на центрове за преквалификация, където да се обучават новите кадри в бранша. Последните години специално внимание отделяме на учебните заведения и университети, където младите хора са направили вече избор за личностно развитие, но имат нужда от стимул и допълнителни компетенции. В младите таланти виждаме нашите бъдещи служители, за които компания като Saint-Gobain е създала своите университети и онлайн обучения. Всяка година в “UniWebersity camps“ нашите български колеги преминават между 20 и 30 курса и още над 50 онлайн обучения във всички сфери на бизнеса ни като човешки ресурси, развойна дейност, маркетинг, финанси, инженерни и технически компетенции.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *