Вебер Профи Депа – модерни и ефективни решения за специфични проблеми в строителството

г. Автор Сен-Гобен България, направление Weber

Интервю с инж. Снежана Семова – Управител, направление Weber Saint-Gobain Construction Products Bulgaria. Oт 2001 година заема длъжността Управител на направление Вебер в мултинационалния концерн Сен Гобен. 

Г-жо Семова, какво се случва със строителния пазар днес, как го виждате вие във Вебер към днешна дата?

– Чистата статистика показва, че второто тримесечие е със слаб резултат в сектора, произведената продукция е със спад 1,6% (на тримесечна база), което е повлияно от хронично ниските обеми в сегмента жилищно строителство. Въпреки обнадеждаващите ръстове, постигнати през първите три месеца на 2013 последвалите понижения от 4,6% през май и 0,1% за юни изтриха положителните стойности. Тази тенденция се очаква да се запази до края на годината въпреки стартиралите обществени поръчки в сектора на ремонтните дейности по съществуващите сгради, като цяло и по-специално жилищното строителство остава под сериозен натиск. Разбира се гражданското строителство, подкрепено от инфраструктурните проекти остава с висок потенциал.

Перспективите в сектора са несигурни – ниски нива на търсене, намаление на цените на строителната продукция. Занижени изисквания към качеството и произхода на материалите и високи очаквания за цени и ефект на крайния продукт, което е в логично противоречие.

В началото на годината разговаряхме за Вашето посещение на едно от водещите международни изложения за архитектура, строителство и дизайн BAU MESSE и иновациите, които Вебер са представили в Германия. Вашето намерение беше, въпреки трудния и консервативен пазар, да въведете някои от новостите и тук. Днес след 8 месеца до къде стигнахте и какъв опит можете да споделите?

– При двойно намалелите обеми през последните 5 години и в трескаво търсене на реализация на строителната ни продукция се научихме да анализираме и да се опитваме да предвиждаме развитието в следващите месеци. Основният извод, който ние във Вебер си направихме, е че не можем да стоим на продуктовия микс и сервизни услуги от времето преди кризата. Пазарът се е променил драстично не само като обем, но и като качество и нужди, а на нас не ни остава нищо друго освен да се адаптираме. Отговор на въпроса – с какво марката може да е по-атрактивна и предпочитана, много често откриваме при клиента, при партньорите или на чуждите развити пазари.  Моментът е подходящ да надграждаме предлаганите решения и услуги и да прилагаме различен маркетингов подход, както и да потърсим нови пазари. Разбира се това не е теория от учебник по маркетинг, а възможност за устойчиво развитие на компания работеща на един изключително конкурентен пазар, какъвто са строителните материали. Видно е, че много от фирмите се опитват да следват тази стратегия, но успехът се базира на опита и отговорността, а също и на стратегията да работиш  ефективно – печелившо на пазар със занижени изисквания към качество и сигурност на материалите и същевременно издигнат в култ един единствен критерий – цена.

Следвайки тази логика, нашето решение е не да се водим по този критерий, с което да подпомагаме процеса на обезценяване на стойностните и сигурни решения, а точно обратно – да предложим системи и сервиз там, където се е отворила голяма ниша и дефицит на професионално отношение и комуникация. Веднъж осъзната нуждата, изисква намиране на доказано работещо решение. От средата на тази година открихме нашите специализирани Вебер Профи Депа /weber.profi.depot/.

Основното им предназначение е всеки строител или краен клиент да намира професионална консултация за специфични проблеми в строителството, придружено от възможност за обучение или препоръка на професионално изпълнение и не на последно място бърза доставка и наличности. Това са места, от където ще тръгват новите, модерни и ефективни решения, които имаме намерения да въвеждаме. Всеки професионалист знае, че успехът на тези нови продукти зависи от разяснителната работа по техните техники на полагане и активното им налагане.

Разполагаме с 9 на основните пазари в цялата страна – София, Варна, Пловдив, Бургас, Равда, Приморско, Шумен и Добрич.

Не се ли притеснявате от факта, че стагнацията в бранша дава възможности по-скоро за увеличаване на търсенето и съответно продажбата на по-евтини и масови продукти за строителството и ремонтните дейности?

–    Разбира се, че се притесняваме, това е тенденция, която най-вече рефлектира върху качеството на крайния продукт и предвидима загуба на доверието на крайните клиенти, които ще са платили за нещо, което няма да могат да ползват, дори ще се налага скоро на инвестират в поправката му.

Не казвам, че сме се фокусирали само върху 10% клиенти отворени към новите, качествени и стойностни продукти, при които по-лесно се доказват иновативните системи. По-скоро търсим нишата в строителството, където импровизациите се виждат веднага и отстраняването им е много скъпо. Такъв един сегмент е хидроизолирането на тераси, покриви, сутерени и мокри помещения. Тук имаме селектирани решения, които са налични в депата и сме убедени, че ще са в помощ на всички клиентски групи – от частните клиенти, през специализираните майстори, до дистрибуторите, които развиват професионалния си сервиз сред екипите си.  Друг сегмент е качествената и красива фасада – добра референция през годините. В посока на изпълнение на енергийно ефективна и естетическа фасадна система се предлагат иновативни решения с нови нетрадиционни топлоизолационни материали, както и крайни цветни покрития. Нашият фаворит е weber.therm Clima златен медалист на строителното изложение във Виена. Крайното покритие weber.pas Clima е мазилка върху, която не се развиват гъбички и водорасли. По отношение на ефективността на топлоизолацията, най-добрият критерий са киловат часовете, които се изразходват. В сегмента Топлоизолационни фасадни системи се забелязва най-голяма стагнация – не се спазват техниките на полагане, прилагат се произволно събрани продукт. Не коментирам произхода и доказателствата за тяхната дълготрайност във времето, защото някои от тях съществуват от 2-3 години, а можете да се натъкнете на прикрепени към тях гаранции за 20-50 години. Ясно е, че критерият цена не е важен, след като ефективността на инвестицията е като при хазартна игра.

Като заключение в нашия случай не търсенето определя предлагането, а обратно – ако се предлагат нискоценови и със съмнително качество продукти и решения – ще има и търсене. Тук казусът е до колко в бранша със строителни материали са представени професионалисти и до колко държавния апарат и нормативна уредба позволяват да виреят и други.

Не веднъж сте заявявали своята социална отговорност. Сен Гобен Констракшън Продъктс България, Направление Вебер е една от първите фирми в Зеления кръг на българските компании. Остава ли време и за обществена и социална дейност в тези динамични времена?

Като част от Корпорацията Сен Гобен, която има ясна позиция и философия по отношение на социалната отговорност, ние във Вебер се стремим да оказваме съдействие там, където се чувстваме най-полезни. Тази година имахме няколко проекта, които изпълнихме с радост. Надявам се да сме решили проблеми, които са свързани със здравето и комфорта на средата, в която растат нашите деца. Един от реализираните проекти е санирането на детска градина  „Пролет” Костинброд филиал с. Голяновци. Ние не просто дарихме материалите, а и  положихме системата с труд на Вебер служителите. Така за компанията този проект се оказва двойно по-ценен. От една страна имахме възможност да направим нещо полезно за подрастващото поколение на региона, от друга, това се оказа своеобразен тим билдинг за екипа ни.

 

 

 


Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *