1,38 млрд. лв. за довършване на АМ“Хемус”

г. Автор
ам"хемус"

1,38 млрд. лв. за довършване на последните 88,9 км от магистрала “Хемус” ще осигури правителството. Това бе решено на заседание в сряда от кабинета.

Това е участъкът след връзката с пътя Русе – Велико Търново до строящия се в момента участък Белокопитово – Буховци. Парите се дават за технически проекти и изпълнение на строителство до 2022 г.

Участъкът, който ще се строи, е разделен на три отсечки.

Първата е 43,6 км и започва след пресичането на магистралата с пътя Русе – Велико Търново и е до пресичането с пътя Бяла – Търговище.

Вторият участък е 33,5 км и свършва при връзката с шосето от Търговище до Разград.

Третата отсечка е 11,9 км, началото ѝ е от пресичането с второкласен път, който започва северно от Търговище до Тутракан, краят на отсечката е изграждащия се сега участък Белокопитово – Буховци.

За изграждането на последната част на “Хемус” пътната агенция ще сключи договор отново с държавната фирма “Автомагистрали”. В момента тя строи 134 км от магистралата от Боаза до Велико Търново, за което правителството отпусна 1,3 млрд. лв.

В момента от “Хемус” са построени 180 км. От правителствената пресслужба припомнят, че цялостното изграждане на “Хемус” е основен приоритет в управленската програма на кабинета, защото бъдещето на Северна България и модернизирането на региона е свързано с осигуряването на бърза и безопасна пътна комуникация между София и Варна.

Отделно министрите дадоха над 1 млрд. лв. за ремонти, строителство и зимно поддържане на пътищата. 824,1 млн. лв. ще бъдат за ремонти и текущо поддържане в следващите пет години.

Близо 280 млн. лв. са за строителство и ремонт на републикански пътища. 27 млн. лв. за изградения участък от “Хемус” от Ябланица до Боаза и за модернизацията на магистрала “Европа” от Драгоман до Сливница. Останалите 252,8 млн. лв. са за ремонти на участъци от републикански пътища,

10 млн. лв. отиват за тунел “Витиня”. Останалите средства са за ремонта на участъци, които са натоварени целогодишно като, Велинград – Сърница, Сливен – Стара Загора, Омуртаг – Котел, Поликраище – Елена и други.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *