15 къщи без гости ще връщат европарите

г. Автор
къщи за гости

4,5 млн. лв субсидия, която е платена по 15 къщи за гости, които не функционират като такива, ще трябва да бъде връщана. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

Преди месец започнаха масови проверки на всички къщи за гости, които сафинансирани по ПРСР 2007-2013 г., за които 5-годишният мониторингов ериод не е изтекъл. Общо от всички платени 746 проекта, в период на наблюдение са 288 туристически обекта. Субсидията, която е изплатена за тях от Европейския фонд за развитие населските райони (ЕФРСР) е близо 82 млн. лева.

Целта на проверките бяха да сеустанови на място дали обектите, които са в период на наблюдение, работят попредназначение и развиват туристически дейности. От направените проверки бе установено, че 15 къщи за гости не функционират като такива, което министър Танева уточни, че представлява 5,2% от всички проверени къщи за гости.

Направените проверки от ДФ „Земеделие“ на 295 къщи установява, че 15 от тях щеподлежат на 100% финансова корекция и ДФЗ ще изиска обратно платените субсидии. Анализите показват, че това процентът на къщите за гости, които не функционираткато такива и по предназначение е 5,2%. 4 от къщите се намират в Софийска област, 2 са в област Благоевград, 2 се намират в област Пазарджик, в област Варна, Добрич, Видин, Шумен, Ловеч, Пловдив и Разград има по една къща за гости, които не функционират по предназначение.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *