360 нарушения за един ден на 241 строителни обекта

г. Автор
proverki-inspekcia-1

Това установи проверката на Инспекцията по труда след започналите проверки на строителни обекти. 

Както вече stroiteli-bg.com писа, в разгара на строителната дейност, Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ предприеха мащабни проверки на строителни обекти в цялата страна за спазване на правилата за безопасност и защита при работа на високо.

От Агенцията съобщават, че само за ден, при проверката на 241 строителни обекти, са констатирани 360 нарушения.

Основните нарушения, които инспекторите посочват са необезопасени стълбищни рамене и плочи,необезопасени скелета, необезопасени отвори в конструктивни елементи и контури на етажни плочи. Всички те са предпоставки за падане, което може да доведе до сериозни травми, водещи до временна или постоянно нетрудоспособност и смърт.

Над 200 работника на строителните обекти не са използвали никакви лични защитни средства, а 37 са отстранени от работа, тъй като не са запознати с правилата за безопасност.

Общо 73 – ма от работещите е установено, че упражняват трудова дейност без сключени писмено и регистрирани в НАП трудови договори.

Изпълнителна агенция „Главна инспекция на труда“ мотивира своите масови проверки с честите нарушения в сектор „Строителство“ и естеството и риска при работа в строителна фирма. В някои от обектите работещите отказват съдействие на контролните органи, което провокира последващи обстойни проверки на фирмата и обекта.

През последните години с ръста в строителството и изникването на строителни обекти, расте и броят на трудовите злополуки. От Национален статистически институт отчитат запазване на високото ниво на бизнес климата в строителството през февруари и март. Очакванията на строителните предприемачи, въпреки силната конкуренция, до края на годината са оптимистични.

Ето къде може да подадете сигнал ако забележите нередност на строителен обект:

  • Дирекция за национален строителен контрол.
  • Изпълнителна агенция Главна инспекция по труда.
  • По местонахождение на обекта – община.
  • Национална агенция по приходите.
  • Агенция за държавна финансова инспекция.

През месец февруари сградното строителство бележи най-силния си ръст от 2008 г. по справка на Националния статистически институт. При спазване на всички правила за безопасност на височинна работа и лични предпазни средства на работещите, проверките ще констатират по-малко нарушения и предпоставки за трудови злополуки.

 
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *