3D принтирането на домове – все по–често и все по–евтино

г. Автор
3D принтиране

Домовете, изградени с най-новата технология в строителството – 3D принтер зачестяват. Освен скоростта и бързината, с която изникват къщите на бъдещето, технологията се отразява и на цената, която значително намалява.

Строителните 3D принтери освен, че впечатляват със своите размери, могат да изграждат бетонни двуетажни сгради по-бързо в сравнение със стандартното строителство. Разработката вече се използва много често и с нея наскоро бе изградена осемметрова къща, разположена в Тексас.

Според инвеститорите, Phoenix, както се нарича машината, може да намали разходите наполовина в сравнение с някои други аналогови модели като Vulcan. Приблизително $25 000 долара са спестили от компанията от разходите за изграждането на сградата. Те пуснаха и система, функционираща с изкуствен интелект, която може да проектира домове по проект и според бюджета на всеки клиент. Очаква се идеята да бъде реализирана до края на 2024 г.

Популярният 3D принтер Vulcan построи само за 48 часа първата официално разрешена в САЩ принтирана къща с площ от 32 кв. м. само за $10 000. Стандартно, ако къщата бе построена от строителна компания, би струвала минимум $25 000.

Преди официализирането на първата законна къща, от компанията, използвайки принтер Vulcan, създават за 8 месеца 100 жилища, всяко на стойност около $6 000.

Докато се разработвал прототипът на Vulcan, принтерът на Icon работел с капацитет само от 25 %, което дало увереност на компаниите, че могат да построят дом от 55-75 кв. м. само за 24 часа. С излизането на най-новия – Rhoenix, стана ясно, че това е възможно. Какво ни очаква в бъдеще, предстои да разберем.Етикети:

Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *