50-метрова сграда ще строят до паметника на Васил Левски

г. Автор
сграда

Бившата сграда на чешкото посолство на бул. „Янко Сакъзов“, намираща се близо до паметника на Васил Левски, ще бъде съборена. Плановете са на нейно място да бъде изградена 50-метрова нова сграда за офиси.

Строежът предполага да бъдат отсечени 11 дървета – липи, брези, клен и акация. Детайли за проекта бяха представени преди няколко дни на заседание на общинската комисия по околна среда.

С гласовете на ГЕРБ и БСП комисията го прие с условие да се засадят нови 33 фиданки. Против бяха Тома Белев и Марта Георгиева от „Демократична България“ с мотив, че се позволява 14-етажна сграда, а околните по бул. „Янко Сакъзов“ са 5-етажни и това ще наруши силуета на центъра.

Главният архитект на София Здравко Здравков се съгласи, че по бул. „Янко Сакъзов“ сградите са 5-етажни, но точно затова настоял проектантите да изтеглят навътре 14-етажното тяло от новия градеж.

„С промените в Закона за устройство и застрояване на Столичната община, които направихме през 2018 г., ограничихме застрояването в центъра на София до 50 м кота корниз. В случая отстоянията на новата сграда от съседните са законни“, подчерта арх. Здравков.

Проектантът подчерта, че сградата е съобразена със средата. „Нашата идея не е да направим мастодонт в центъра на София, а сграда, която да се възприема от всички и да бъде красива“, заяви пред комисията представител на инвеститора „Феърплей интернешънъл“ АД. „Направихме усилие да се съобразим със средата, включително градоустройствено“, обясни проектантът арх. Димитър Паскалев пред „Дневник“. Той уточни, че сградата е за офиси и ще има подземен паркинг на две нива с над 100 паркоместа.

Предстои проектът на новата сграда да се съгласува с общинското направление „Архитектура и градоустройство“ и с Националния институт за недвижимото културно наследство, тъй като попада в обхвата на историко-археологическия резерват „Сердика-Средец“, съобщава dnevnik.bg.

Комисията по околна среда настоя изсичането на 11 дървета заради новия строеж да се компенсират в съотношение 1:3. Това значи да се засадят 33 дървета на мястото на отсечените. Авторите на проекта обясниха, че няма пространство в имота за всичките 33, но се ангажират за 16 фиданки там, а останалите 17 – в непосредствена близост по бул. „Янко Сакъзов“.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *