50% повече жилища в края на 2021 година от предходния период

г. Автор
жилища

Рекордният ръст на сделките с жилищни имоти през 2021 година е се случва едновременно и с рекорден скок на завършените и въведени в експлоатация нови жилища.

През четвъртото тримесечие те са 6430, т.е. с 49,2% повече от четвъртото тримесечие на 2020 г. При това сравнението не е с никак малка база, защото през предходната година също имаше ръст.

Строителният бум се случва предимно големите областни центрове, като най-много жилищни сгради са били завършени в София – 235 с общо 2173 жилища в тях, следвана от Пловдив със 175 сгради с 460 жилища, Варна, Бургас, Благоевград, Стара Загора и т.н.

За разлика от предходните години обаче, когато новото строителство бе с преобладаващ брой тристайни апартаменти, през последното тримесечие на миналата година двустайните представляват 41,9% от всичките. Тристайните са 32,8%, а тези с една стая или с повече от три са незначителен брой – само 3,9%.

Докато за цялата 2004 г. например у нас са били построени 8267 жилища, то днес говорим за 6430 само за четвъртото тримесечие през 2021 г. В момента новото строителство е около три пъти по-голямо в сравнение с годината, когато имотният бум вече беше започнал.

Най-голяма е средната полезна площ на новите жилища в Монтана – 208,9 квадрата, макар че областта е на едно от последните места в страната по брой на новите жилища. Тази голяма площ идва най-вече от това, че повечето нови постройки там са предимно къщи, а не жилищни кооперации.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *