500 предприятия ще получат финансиране за собствени ВЕИ системи

г. Автор
ВЕИ

Предвижда се около 500 предприятия ще бъдат подкрепени с 200 млн. лева за изграждане на нови системи за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) за собствено потребление по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ).

Това съобщи главният директор на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ (ГД ЕФК) към Министерството на иновациите и растежа (МИР) Илияна Илиева в интервю за БТА преди началото на информационния ден по представяне на процедурата „Изграждане на нови ВЕИ за собствено потребление в комбинация с локални съоръжения за съхранение на енергия в предприятията“.

Илияна Илиева подчерта също, че едно от основните изисквания по процедурата е да има батерия за локално съхранение на част от произведената ВЕИ енергия. Освен това през първите 5 години предприятията ще имат възможност да ползват да употребяват произведения от тях ток само за собствено потребление и няма да имат право да го продават.

Главният директор на ГД ЕФК коментира, че процедурата е за собствено потребление на енергия на предприятия от почти всички сектори на българската икономика и почти всички категории от гледна точка на Закона за малките и средните предприятия. Според нея съществуват много малки изключения, като например производителите на електрическа енергия разбираемо са изключени от тази процедура, защото тя е за производство на ток за собствено потребление. Финансовият сектор също е изключен. В масовия случай е 50 процента собственото участие, но то може да бъде и малко по-голямо. Това ще се решава в зависимост от категорията на предприятието и региона, в който то извършва дейност.

Изградените ВЕИ мощности вероятно няма да може да задоволят изцяло потреблението на предприятията, но в значителна степен би им помогнало да си намалят сметките за електроенергия, коментира още главният директор на ГД ЕФК.

Срокът за кандидатстване е до 15 май, 16:30 часа, посочи Илияна Илиева. След този час няма да бъдат разглеждани проектни предложения, които са подадени. За около 2-3 месеца ще се направи оценка на предложенията, след което ще има около 1 месец за тяхното договаряне. Проектите ще може да започнат да се изпълняват след този срок. След подаване на проектното предложение е допустимо предварително изпълнение на договорите. Срокът за изпълнение на програмата е 18 месеца от подписване на договора.

Предвидени са 200 млн. лева, но ако има предприятия, за които няма да стигне финансиране, има възможност за осигуряване на допълнителни средства, добави главният директор на ГД ЕФК.

Основен технически показател е обемът на фотоволтаичната система. Максималната мощност е до 1 мегават, обясни държавният експерт към главната дирекция в МИР Росен Драганов по време на представянето на процедурата, което се провежда в БАН. Кандидати по нея са малки и средни предприятия и затова се счита, че тази мощност е достатъчна за техните нужди. Драганов посочи, че 75 000 лева е минималното безвъзмездно финансиране, а 1 000 000 лева е максималното. Една системата се изгражда за около 6-8 месеца, обясни експертът към главната дирекция в МИР.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *