6 млн. лв ще струва новият Речен информационен център в Русе

г. Автор

Източник: publics.bg

Близо 6 милиона лева ще бъдат инвестирани за изграждането на първия по рода си Речен информационен център (РИС) в България. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на официалната церемония за стартиране на проекта БУЛРИС.
 
Изграждането на РИС-центъра в Русе е ключов момент от реализацията на целия проект за внедряване на речна информационна система в българския участък на река Дунав – БУЛРИС. „Българският участък бе определян от Европейската комисия като едно от тесните места на реката затова е приоритет работата по проекти, които допринасят за подобряване на корабоплаването” – допълни Ивайло Московски.
 
С реализацията на проекта ще бъдат изпълнени част от ангажиментите, които България има като страна-членка на Европейския съюз. „Доволен съм, че успяхме да ускорим процесите, като част от системата вече е готова и започваме изграждането на центъра, от който тя ще се управлява” – каза министър Московски.
 
Сградата ще бъде на три нива, проектирана е да издържи сеизмични сили от осма степен.
 
В рамките на следващия програмен период на ОП „Транспорт” се очаква да се реализират още няколко проекта в региона. „Поставяме си целта след 2014 г. да изградим интермодален терминал в Русе и да изпълним проекта за възстановяване на проектните параметри на жп линията Русе – Варна”, допълни Ивайло Московски. По думите му това заедно с концесионните процедури ще доведат до повече инвестиции и повече работни места.
 
Изграждането на РИС центъра е част от дейностите по фаза 2 от проекта „Създаване на речна информационна система в българската част на река Дунав – БУЛРИС”. Проектът се финансира със средства на ЕС чрез Оперативна програма „Транспорт” 2007-2013 г. по приоритетна ос 4 „Подобряване на корабоплаването по морските и вътрешните водни пътища”. Бенефициент е Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”.
 
Стойността на целия проект БУЛРИС е в размер на над 35 млн. лева, като 85% от средствата се предоставят от Европейския фонд за регионално развитие, а 15% – от републиканския бюджет. Проектът трябва да бъде окончателно завършен в средата на 2014 г.


Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *