АПИ ще обжалва решенията на министъра на околната среда и водите за АМ „Струма“

г. Автор
АМ „Струма“

АПИ ще обжалва решенията на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов от 1 август 2022 г., свързани с реализацията на автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле – лот 3.2.

Решението, с което е одобрено осъществяването на автомагистрала „Струма“ лот 3.2, е издадено от министъра на околната среда и водите по съответния законоустановен ред, уточняват от АПИ.

От тогава до сега агенцията работи в тясно сътрудничество с всички държавни институции, имащи отношение към проекта, тъй като за успешното реализиране на сложен стратегически инфраструктурен обект на държавата, каквато е отсечката между Крупник и Кресна, е от значение експертизата на специалисти от различни направления.

За участъка лот 3.2 на АМ „Струма“ е одобрен вариант „Източен Г10,50“ по прединвестиционно проучване от 2016 г. В него е запланувано дясното платно в посока Кулата да е по съществуващия път в дефилето, който ще се рехабилитира, а лявото платно в посока София, с габарит 10,50, да е в източна посока от дефилето.

Решаващо предимство на „Източен вариант Г10.50“ е еднопосочното движение на превозни средства, което съществено ще понижи трафика в дефилето и риска от инциденти. Предприеманите мерки за опазване на човешкия живот и на животински видове в района ще подобрят значително настоящата ситуация.

В становището на МОСВ за съгласуване на екологичната оценка на програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г., по която е предвидено да се изпълнява инфраструктурния обект, са определени мерки и условия при прилагането на програмата за проекта лот 3.2 на АМ „Струма“.


Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *