Арабски учени изобретиха соларна кула, която произвежда енергия и през нощта

г. Автор
слънчева кула

Добиването на чиста природна електроенергия е на дневен ред в Йордания, където екип от учени от Техническия университет „Ал Хюсеин“ и Катарския университет изобретиха модел на 200 – метрова слънчева кула, която може да произвежда чиста електроенергия не само през деня, но и през нощта.

Технологията представлява вертикално разположени турбини в кулата, коиот улавят въздушните течения нагоре и надолу, като по този начин работят на пълен капацитет 24 часа в денонощието.

За реализацията на проекта е избрана локация с горещ и пустинен климат, каквато е столицата на Саудитска Арабия, в близост до град Рияд.

Twin technology solar system /Двойно-технологична соларна система TW/ е името на системата, която е гигански колектор с диаметър 250 метра. Тя ще събира затопления въздух и ще го прехвърля през отвор с диаметър 13,6 метра в центъра. Този въздушен поток ще отива към 200 – метровата кула и ще завърта голямата турбина.

Така около тръбата се образуват 10 сегментирани участъка, които ще покриват централната тръба в кръгов модел. От там въздухът ще се изтласква надолу, а за да се ускори потокът, в горната част на всяка секция ще се разпръсква влага под формата на мъгла, която ще охлажда възушните маси още повече.

С тази технология се гарантира работа на турбините не само през деня, но и през нощта, когато централната турбина ще бъде изключена, а въздушния поток от върха към дъното ще се поддържа, благодарение на температурната разлика.

Изчисленията показват, че проектът може да генерира 753 MWh електроенергия годишно, т.е. 350 мегаватчаса от възходящият поток, когато грее слънце, и около 400 мегаватчаса при низходящият поток при 24 – часова работа.

Като недостатък се отбелязва високото потребление на вода за охлаждане чрез мъглата, така, че проектът остава ограничен в места с горещ климат, въпреки, че предложението е обещаващо именно в такива пустинни райони.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *