Арх. Иван Шишков: Незаконното строителство е за около 1 млрд. лева

г. Автор

Мащабът на незаконното строителство са възлагания в размер на около 1 млрд. лева. Основните ремонти и незаконното строителство служебният кабинет няма да разплаща. Подаден е сигнал до МВР и прокуратурата. Това съобщи служебният министър на регионалното развитие благоустройството архитект Иван Шишков.

Според него са разплатени текущите ремонти, за които няма актове за незаконно строителство. „Другата част от задълженията на АПИ от началото на 2021 г. също са в текущите ремонти. Трябва да има гаранция преди да бъдат въведени в експлоатация по законов ред, за да го ползваме спокойно. Строителството не е било надзиравано по законов ред, сега не можем да сме сигурни в него“, коментира още министърът. И допълни, че в момента не се строи незаконно и за да се узакони, трябва да бъде променен законът.

За 4 и 5 лот имат съставени актове за незаконно строителство, но вече са отчуждени. „Проблемът е, че никой не си припознава кой е извършил строителството, но то е факт. Въведохме в експлоатация частта от Хемус до Шумен и Белокопитово. Този участък от 16,5 км го финализирахме, заслугата е не само на този служебен кабинет, но и на миналия. В следващия участък 9, в който имаше процедурни проблеми, в рамките на следващите 10 дни ще бъде одобрен подробен устройствен план. АМ „Хемус“ в посока Шумен и Варна ще бъде строена в следващите месеци. Проблемът на магистралата е констатираното незаконно строителство. Депутатите не пожелаха да приемат предложението ми за търпимост, за да се узакони строителството. Трябва да се вземе решение за законово продължение“, каза той. Според него твърденията, че ДНСК са „бухалка“ е, за да не се разбере какво всъщност се е случвало.

За АМ „Европа“ Шишков сподели, че до няколко месеца ще се завърши участъка между Драгоман и Калотина. „Имаше изключително голямо забавяне от 7 месеца по одобрение на подробен устройствен план на участъка до Сливница. Няма да го завършим до края на годината. Надявам се в рамките на няколко месеца да бъде издадено разрешение за строеж“, подчерта той.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *