Архитектурните паметници са застрашени от изчезване

г. Автор
паметник на културата

Една от най-красивите сгради в София, обявена за паметник на културата е къщата на министър-председателя Иван Евстратиев Гешов.

Съдът определи, че тя няма да бъде превърната в 7-етажен хотел. Столична община заведе дело срещу инвеститора и така се стигна до това решение.

Експертите коментират, че тепърва ще се сблъскваме с подобни случаи. „Движим процедури по нейното съхраняване, дадоха се предписания на собственика да я защити. Опънаха се едни мрежи, които не само не я защитават, ами по-скоро биха довели до нейното разрушаване. Намеси се и инспекторатът на Министерството на културата, ние служебно изработихме проект, с който да направим една черупка, покритие на тази сграда. Въпреки всичко, ние нямаме всичките лостове да влезем в имота и да извършим всички тези дейности за наша сметка“, съобщи главният архитект на София Здравко Здравков, цитиран от БНТ.

Според думите му общината и държавата трябва съвместно да разработят механизъм за придобиване на паметниците на културата, за да не се стигне до „самоподпалвания“, вкарване на бездомни хора вътре или разрушавания.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *