Австрийска компания строи завод за ски в Асеновград

г. Автор
zavod_za_ski

Австрийската Amer Sport, която е един от най-големите производители на ски оборудване в света, ще строи нов завод в България.

Очаква се заводът, който ще бъде в Асеновград, да бъде открит до края на тази година, като очакванията са да бъдат инвестирани над 21,5 милиона лева.

Amer Sport имат вече завод за ски оборудване в Чепеларе, който прави брандовете Atomic и Salomon.

Управителят на българското търговско представителство Ивайло Петров заяви, че изграждането на втория завод ще превърне България в основен фактор в производството на ски и ще повлия върху инвестиционния климат в страната.

И в момента България е в челните позиции в сектора, благодарение на първия завод, бившият „Пампорово ски“, където в момента работят около 760 души. Отчетите на компанията показват, че за 2021 г. са произведени близо 630 хиляди чифта ски. Въпреки това печалбата за същата година е намаляла, в сравнение с предходната, поради драстичното увеличение на разходите за ток и газ.

За своята втора фабрика, дружеството вече търси хора, които преди да постъпят на работа в Асеновград, ще преминат обучение в базата в Чепеларе. В сайтовете за обяви за работа вече са отворени позициите за пресьори и настройчици за машинни инструменти.

Новината за нов завод идва малко след като България отново се нареди сред най-големите износители на ски и сноуборд оборудване в Европейския съюз. По данни на Евростат за 2021 г. страната ни заема трето място сред най-големите износители в общността. Пред нас са само Австрия и Франция.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *