Австрийци искат да строят 200 MW соларен парк край Чирпан

г. Автор
соларен парк

Австрийска компания e започнала работата си по проектирането на нов соларен парк с мощност от 200 мегавата.

Той ще бъде разположен върху терен от 1 400 дка в землищата на чирпанските села Златна ливада, Целина и Зетьово. Площите са общинска собственост и са от възможно най-ниската категория, използвани за мери.

От дружеството предвиждат да инвестират 10 млн. евро само за подстанцията, както и да изградят 5-километрово трасе. По предварителни анализи крайните потребители на електроенергия в селата ще заплащат електроенергия в рамките на 11 стотинки за киловатчас, а за бъдещата индустриална зона в Чирпан тя ще е 12 стотинки за 1kWh.

„Терените няма да бъдат продадени, монтирането ще стане чрез отстъпено право на строеж“, коментира кметът Ивайло Крачолов.

Компанията смята да инвестира в още един соларен парк и на територията на съседната община Димитровград, където ще използва терен от 1 650 дка. Инвеститорът е част от австрийската група Енери, която придоби най-голямата оперираща слънчева централа в България – ФтЕЦ Караджалово (60.4 МW). Ключов инвеститор в Енери е компанията RP Global, независим производител на електроенергия с повече от 30 години опит в областта на ВЕИ. Очакваните по-ниски цени на електроенергията от соларния парк са предизвикали инвестиционни намерения за терени в Чирпан, коментира кметът Крачолов. Той изрази надежда, че от МО най-после ще вземат решение за площта от 300 дка на отдавна закрития 96-и танков полк.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *