Българин е първият, който внедрява карбона в строителството

г. Автор
проф. Дамян Кашлакев

Българинът – проф. Дамян Кашлакев е сред най-големите специалисти в света в областта на мостовите съоръжения.

Преподавател е в Калифорнийския политехнически университет и е един от създателите на нова технология за масовото използване на карбона в строителството.

Първото мащабно изпитване в света за укрепване на греди и колони от карбон е поверено именно на проф. Кашлакев от американското министерство на транспорта. Кашлакев е и автор на проект, по който за първи път в Америка по този начин е извършено укрепване на мост.

Той участва и в екипи за тестване на композитни материали в строителството в САЩ, а неговите научни статии в тази област се цитират в едни от най-популярните специализирани издания за строителство. Всяко лято професорът се връща в България и преподава без хонорар на студентите от Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Започва да се занимава с изследването на свойствата на карбона отдавна. Част от докторската му дисертация е свързана със създаването на нова коренно различен тип армировка за строителни конструкции, която да замени стоманата.

След патентоването е основана компания за производство, в която професорът активно участва няколко години. По неговите думи, материалът е незаменим, тъй като позволява укрепване на сгради с уникална архитектура, запазвайки автентичността им. Карбонът, който той разработва е 4 пъти по-як и лек от стоманата, а и цената му е по-ниска.

В най-богатият американски щат – Калифорния, основава и ръководи единствения център в страната за нови материали за плувната индустрия.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *