България е на седмо място в ЕС по годишен ръст на строителството

г. Автор
строителство

България е на седмо място в Европейския съюз (ЕС) по годишен ръст на строителната продукция през юни. Това показват  данни на европейската статистическа служба Евростат.

На първо място е Румъния с увеличение от 23,3% на годишна основа, следвана от Унгария с 20,2% и Словения с 5,5%. Спадове са отчетени в Словакия (-2,1%), Великобритания (-2%), Швеция (-0,9%) и Белгия (-0,3%).

Лидер в ЕС по месечен ръст на строителната продукция през юни е Унгария с увеличение от 1,7%, следвана от Франция с 1,2% и Чехия с 1%. Най-голямо понижение на строителството на месечна основа през юни сред страните членки е отчетено в Словения (-6,7%), Румъния (-2,8%) и Португалия (-1,4%).

Строителната продукция в еврозоната е отбелязала годишен ръст от 1% през юни главно благодарение на повишението при сградното строителство (+1,5%). При гражданското и инженерното строителство е регистриран по-скромен скок с 0,8%.

Строителната продукция в ЕС като цяло също е отбелязала годишен ръст от 0,6%, като приносът на гражданското и инженерното строителство за увеличението е по-голям в сравнение с този на сградното строителство с увеличение от съответно 1,4% и 0,5%.

На месечна основа строителната продукция в еврозоната е задържала равнището си от май, а в ЕС като цяло е намаляла леко с 0,3%. В еврозоната гражданското и инженерното строителство е постигнало ръст от 0,3%, а сградното строителство е намаляло с 0,5% на месечна основа, докато в ЕС като цяло е отбелязан спад спрямо май както при гражданското и инженерното строителство, така и при сградното строителство със съответно 0,5% и 0,2%.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *