България и Румъния ще строят две водноелектрически централи на Дунав

г. Автор
водноелектрически централи

Румъния и България възнамеряват да изградят две водноелектрически централи на река Дунав, които да се използват съвместно по модела на водноелектрическите централи „Железни врати“, експлоатирани съвместно от Румъния и Сърбия.

Плановете са двете централи да бъда построени от румънската държавна компания Hidroelectrica.

Изграждането на водноелектрически централи е заложено в стратегията на България за развитие на енергетиката до 2053 г., разработена от министъра на енергетиката Росен Христов.

Първата съвместна централа с мощност 840 MW ще бъде между Никопол в България и Турну Мъгуреле в Румъния, като вече има предпроектни проучвания и оценка като основа.

Втората централа трябва да бъде разположен в Силистра, България, близо до Кълъраш, Румъния, но проучванията там са започнали едва сега.

Двете страни са направили няколко срещи с участието на енергийните министри на Румъния и България. Очаква се следващия месец двете държави да подпишат меморандум за проекта. Завършването на проектите се очаква да стане за между пет до шест години.

Новата енергийна стратегия на България включва и коридор за пренос на електроенергия през Румъния и Словакия до Унгария, както и увеличаване на капацитета на далекопроводите с Турция.Етикети:

Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *