България: Създават мрежа от буферни паркинги във вътрешността на страната

г. Автор
буферни паркинги

Заместник-министърът на транспорта – Димитър Недялков обяви по време на посещението си на русенския Дунав мост, че предстои създаването на мрежа от буферни паркинги във вътрешността на страна.

Точките, където ще бъдат изградени, вече са набелязани в конкретен план, който предвижда тези паркинги да бъдат част от европейската мрежа за транспортна свързаност.

За обособяването им е създадена работна група от специалисти и експерти от две ведомства – Министерство на транспорта и Агенцията за безопасност на движението по пътищата.
Местата за паркиране ще бъдат свързани със система за комуникация с гранични пунктове, поради което трябва да отговарят на определени европейски изисквания, за които ще получат сертификати, добави министър Димитър Недялков.

До момента не е ясно колко такива места, които ще се ползват за буферни паркинги, ще бъдат обособени. Предвижда се този и други въпроси да бъдат обсъдени през следващата седмица.

Припомняме, че в столицата има 5 подобни буферни паркинги, предназначени за пътуващите с градски транспорт- по един при метростанциите „Джеймс Баучер“, „Цариградско шосе“ и „Васил Левски“, както два при метростанция „Бели Дунав“.

Буферните паркинги в София, които се стопанисват от Центъра за градска мобилност са оборудвани с противопожарна система, специално изградени сектори за паркиране на газови автомобили и система за газоизвестяване. При необходимост се включва и вентилация.

Често е наблюдавана порочната практика шофьорите недисциплинирано да спират без основание на местата, обозначени като специализирани – за инвалиди или специализирани автомобили.

Изграждането на мрежа от буферни паркинги се прави с цел облекчаване на трафика и решаване на проблема с недостига на паркоместа.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *