България се нарежда на трета позиция в ЕС по най-силен ръст на строителството

г. Автор
строителство

България е на трето място в Европейския съюз по най-голям ръст на строителството през септември спрямо година по-рано, става ясно от последните данни на Евростат.

Годишното увеличаване на продукция у нас достига 6.9%.

Най-голям ръст в строителството се забелязва в Румъния – с 28.8% спрямо година по-рано. Веднага след това е Унгария с увеличение от 17.8% през септември.

В държави като Испания, Словения и Франция се отчитат най-големите спадове на строителната продукция през септември на годишна база. Там намаленията са съответно с 10, 8.1 и 2.6%.

На месечна база Словакия е държавата, в която Евростат отчита най-силен ръст на строителната продукция – 6.3%, а в Швеция е отчетен най-силен спад от 4.9% спрямо месец август.

Инфраструктурното строителство в ЕС през месец септември отбелязва ръст от 1.8% спрямо месец по-рано, а на годишна база увеличението е от 2.4%. В същото време сградното строителство намалява през септември спрямо август, а в сравнение със септември 2018 г. остава без промяна. Като цяло строителната продукция през септември в ЕС нараства с 0.3% спрямо август и също с 0.3% спрямо септември 2018 г.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *