България заема трета позиция в ЕС по месечен ръст на строителството

г. Автор
строителство

България е на трето място в Европейския съюз по месечен ръст на строителната продукция през септември. Това показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Строителният сектор у нас бележи ръст от 1,5% спрямо август. Толкова е било нарастването и в Германия. На първа и втора позиция са Словения и Румъния с месечен скок от съответно 2,6% и 1,7%.

Сред страните членки най-голям спад на произведената строителна продукция през септември е регистриран във Франция от 8,4%, следвана от Италия с 8,1% и Словакия с 3%.

На годишна база най-голямо понижение записват Словакия (-22,8%), Унгария (-14,7%) и Полша (-11,8%). Най-голям ръст на строителството на годишна база постигат Румъния (+17,3%), Словения (+7,9%) и Италия (+5,1%). У нас строителството регистрира понижение от 1,7% на годишна основа през септември.

През септември строителната продукция в еврозоната има понижение с 2,9% на месечна база, а в ЕС – с 2,5%. На годишна основа произведената продукция в сектор строителство е спаднала с 2,5% в еврозоната и с 2,7% в ЕС. Спадовете, както на месечна, така и на годишна основа се дължат предимно на свиването на сградното строителство, както в ЕС, така и в еврозоната, сочат данните на Евростат.

В еврозоната сградното строителство е намаляло с 3,2% през септември спрямо август, а гражданското и инженерното строителство – само с 0,4%. В ЕС строителството на сгради е надолу с 2,7%, докато при инфраструктурното строителство спадът е само с 0,8%.

На годишна база сградното строителство е намаляло с 3% в еврозоната през септември, а гражданското и инженерното строителство се е увеличило с 0,2%. В ЕС сградното строителство намалява с 2,9%, а гражданското и инженерното строителство е надолу с 1,4%.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *