Българското село – все по – атрактивно за инвестиции

г. Автор
селските къщи

В последните няколко години се наблюдава тенденцията към връщане на село.

Спокойствието, природата, чистият въздух и не на последно място – цената привличат все повече млади и образовани хора да си закупят имот на село. Други предпочитат да инвестират в селски имоти, с цел да защитят спестяванията си от инфлацията, тъй като цените на къща с двор на село се равняват на цените на малък апартамент в панелка.

Уединените къщи с двор са все по – предпочитани от млади семейства с деца и IT специалисти, които търсят уединение и спокойствие. Селото вече се свързва с био плодове и зеленчуци, тишина и удобства, които липсват в малкия град.

Интересът към малките и китни населени места не е от скоро, но бе по-голям от чужденци – предимно западноевропейски пенсионери, които искат да изкарат старините си на евтино и спокойно място. Те купуваха стари или изоставени къщи сред природата, които превръщаха в свои домове на мечтите си.

Въпреки големият интерес към такива имоти от чужденци, не липсват и българи, особено в последните 2-3 години. Засиленият интерес повиши и техните цени, които според агенциите за недвижимите имоти са се повишили с над 25 %.

Все повече инвеститори също имат апетит към селските имоти, които превръщат в атрактивни ваканционни комплекси или къщи за гости, където да развиват селски туризъм. Други купуват селски къщи, реконструират ги и ги препродават на значително по-високи цени.

Има фактори, за които обаче да внимаваме, ако решим да си закупим къща на село. Привлечени от ниските цени, все пак трябва да бъде анализирано реалното състояние на имота и добре да бъдат пресметнати разходите за ремонт и реконструкция. Понякога инвестицията не си струва. Затова трябва да бъдем внимателни как и къде влагаме спестяванията си.

Друг фактор, за които също трябва да бъдете бдителни преди да си закупите къща на село, е документацията. Проучете дали всички документи за собственост и документите на имота са изрядни, тъй като в последствие може да се окажете в задънена улица и редица неуредици, които може да ви струват много нерви и средства.

В заключение, българското село се подмладява. Все пак натовареността и интензитета на живот в големите градове не е за всеки. Затова българските села са атрактивни за инвестиции и тенденцията е интересът към тях да се повишава.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *