BAU ACADEMY проведе успешно форум, посветен на фасадната индустрия и фасадния инженеринг

г. Автор
фасаден инженеринг

Вече могат да се гледат видео записи от презентациите на участниците в дискусионния форум „Предизвикателства и перспективи за фасадната индустрия и фасадния инженеринг“, организиран от BAU ACADEMY на 19 октомври.

Форумът събра професионалисти във фасадния инженеринг като лектори и като активно участваща публика. Форматът бе от новия тип хибридно събитие – присъствено и излъчвано на живо. Той е работещ и е адресиран към открита дискусия с публиката и насърчава нейното активно участие. Новите реалности в общуването след карантините, изискват и нов тип формати. Умората от форматите „тип презентации“ с общуване в паузите и присъствие без възможност за диалог, коментар и без резултат от събитията е налице.

фасаден инженеринг

Участие взеха инженери и експерти от водещи компании в областта. Темата беше амбициозна и всеобхватна, каквато е и сложната и многообразна материя на сградната обвивка.

Инж. Венета Новакова, председател на Асоциацията за фасаден инженеринг откри събитието. По традиция презентацията й съдържаше анализ на най-новото в нашия социално-политически и професионален живот. Темите за дигитализацията, 3Д моделиране, параметрично моделиране и самообучаващ се изкуствен интелект бяха разгледани като даващи впечатляващи и безкрайни възможности и предизвикателства от една страна и възможности за имитация на реалност от друга страна.

фасаден инженеринг

Не бяха спестени и темите за липсата на общност и споделяне, за някои лоши практики в отношенията между фирмите, за моралът като просперитет и форма на нормалност, за човешките ценности, проблеми, от които страда цялото ни общество и нашата малка общност.

Тя напомни отново за нуждата от интердисциплинарен екип и от холистичния и балансиран подход, за емпиричния и модерния подход при изграждане на фасадната обвивка.

фасаден инженеринг

Коментира се необходимостта от познаване на стандартите и наредбите в областта, за частите на проекта, за капацитета на инженерите и за свойствата на материалите.

Доц. Венцеслав Стоянов от ВСУ разказа за обучението по фасаден инженеринг и магистратурата във ВСУ Любен Каравелов.

фасаден инженеринг

Засегнати бяха и темите за липсата на подготвени инженери и липсата на подготвени подготвящи младите хора за тази специалност. Не остана без коментар и факта за времето необходимо за изграждане на един млад специалист, за заплащането и хъбовете от специалисти, които работят за чужди пазари, поради недостатъчното възнаграждение в страната.

Водещи специалисти в бранша представиха в дълбочина теми като: пожарна безопасност при фасади, методи за определяне и изпълнение на шумоизолация при фасади, проектни решения при ламинирани стъкла, нови методи за геодезично заснемане на фасади със сложна геометрична форма и системи за вентилируеми фасади произведени в България и проекти изпълнени с тях в Европа.

В панела Case studies, водещи архитекти показаха емблематични сгради, споделиха опит, проблеми и решения при работа с фасаден консултант и проектант.

Говори се за facility management, застраховане и сертифициране на сгради, теми, които все още малко взаимодействат с обществото от фасадни специалисти и за които има огромен потенциал. И като разпознаване на необходимостта от взаимодействие и от ползите, които всички участници в процеса могат да извлекат. Най-вече потребителя.

Амбицията на организаторите бе да се съберат всички представители по веригата от консултанти и проектанти до заетите в производствения процес, изпитване и монтаж. Колегията констатира, че все още част от нея е отворена за открит диалог, в който да се адресират проблемите и да се търсят решения за тях.

Макар и отминало, събитието не заглъхва. Получават се отзиви от следилите го онлайн, че има нужда от точно такива формати, което дава увереност на организаторите да продължат и аудиторията да очаква продължение на изключително интересната област на фасадното проектиране.

Вижте видеата от ФАСАДНИЯ ФОРУМ.Етикети:

Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *