Белгия ще изгради първия в света изкуствен енергиен остров

г. Автор
енергиен остров

До 2026 г. край белгийското крайбрежие ще бъде построен енергиен остров „Принцеса Елизабет“.

Предвижда се той да осигурява на Белгия електричество, генерирано от вятърни турбини в Северно море. Това предаде за БТА белгийската агенция Белга.

Изграждането на изкуствения енергиен остров – първият по рода си в света според високоволтовия оператор „Елиа“ (Elia) – e част от желанията на белгийското правителство да повиши капацитета на офшорно генерираната вятърна енергия от 2,2 гигавата днес на 8 гигавата през 2040 г.

Островът с площ 5 хектара ще е на 45 километра от белгийския бряг, в средата на зоната „Принцеса Елизабет“ в Северно море. 

Островът ще бъде закрепен за морското дъно с бетонни елементи, ще бъде запълнен с пясък, а стена с височина от 10 до 20 метра ще предпазва инфраструктурата от вълни. На острова ще има пристанище и площадка за кацане на хеликоптери.

Операторът на белгийската високоволтова мрежа „Елиа“ планува строителството да започне през 2024 г. и проектът да бъде завършен до 2026 г. До 2030 г. трябва да бъде инсталирана и да заработи необходимата инфраструктура.

Енергийния остров ще извършва две функции – първата е да обедини цялата енергия, генерирана от новите офшорни вятърни турбини, а втората – да се превърне в централна точка за бъдещи нови междусистемни връзки, например подводни линии с високо напрежение с Великобритания и Дания.

В дългосрочен план чрез остров „Принцеса Елизабет“ Белгия ще бъде свързана с множество гигантски офшорни вятърни паркове, които са планирани в Северно море.

Стойността на проекта е 450 милиона евро. Според предварителните разчети цялата инфраструктура – на острова и на всички междусистемни връзки и кабели – ще възлезе на повече от 2 милиарда евро.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *