Бернската конвенция отхвърли исканията на зелените за АМ „Струма“

г. Автор
АМ "Струма"

За осми пореден път Бернската конвенция отхвърли искането на зелените от коалицията “За да остане природа в България” за спиране довършването на магистрала “Струма” през Кресненското дефиле, съобщиха от Министерство на околната среда и водите.

Решението да не се отваря досие по казуса е взето на заседание в Страсбург. Това означава, че може да продължат процедурите и изработване техническото задание за довършване на АМ “Струма” през Кресненското дефиле.

От ведомството са докладвали, че при проектиране на магистралата са спазени всички национални и европейски екологични изисквания. От българската делегация са запознали Конвенцията и с подписката на 6000 човека от местното население.

От Секретариата на Бернската конвенция са отказали участие в заседанието на неправителствените сдружения, организирали подписката.

Подкрепа за българската кауза за довършването на АМ “Струма” през Кресненското дефиле категорично са дали Гърция, Сърбия, Северна Македония, Хърватия, Полша, Грузия, Албания, Азербайджан, Армения, Кипър и Молдова.

Натиска на зелените да спрат проект, който ще спаси човешки животи, е подкрепила Швейцария, тъй като от години е ясно, че именно швейцарски компании искат да строят тунел през дефилето, чиято стойност ще надхвърли 2 млрд. евро.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *