Без фалшиви обяви за продажба на имоти

г. Автор
продажба на имоти

Законопроект за посредническите услуги при сделки с недвижими имоти, който е внесен в парламента от депутати от ИТН, предвижда фалшивите обяви за продажба в интернет да бъдат премахнати.

Агенциите за недвижими имоти могат да имат сайтове в интернет за предоставяне на посреднически услуги при сделки с имоти, се казва в проектозакона. В тези сайтове ще се публикуват само обяви за имоти, за които съответната агенция има писмен договор със собственика и има право да посредничи за сключване на съответната сделка.

Предлага се при публикуването на обяви за имоти да бъде забранено използването на снимки или схеми, които не са от съответния имот или за които някой друг има авторско право. Ще бъде забранено представянето на невярна или подвеждаща информация за местоположението на имота с цел увеличаване на атрактивността му. Ще бъде забранено представянето на невярна информация за статута на имота и неговото предназначение (ателие, избено помещение, таван, офис) или за офертната цена.

Ако онлайн платформа публикува обяви за продажба на имоти, трябва ясно да е посочено на коя агенция е тази обява.

Проверки за спазване на изискванията при публикуване на оферти ще правят от Комисията за защита на потребителите, а на нарушителите ще налагат глоби.

Всички агенции за недвижими имоти ще трябва да бъдат включени в специален регистър.

Клиентите на агенциите за имоти ще трябва да им платят комисионна и след прекратяване на договора, ако осъществят сделка, за която агенцията е помогнала, гласят предложенията.

Със закона се променят и изисквания за агентите и брокерите на недвижими имоти. За да стане човек агент на недвижими имоти ще бъде необходимо да има средно образование и свидетелство за квалификационна степен “Брокер на недвижими имоти” или висше образование по специалност недвижими имоти или икономическо, юридическо, архитектурно или инженерно-строително образование. Другата възможност е да положи изпит за агент пред Камарата на посредниците при сделки с недвижими имоти. Изискванията за свидетелство за брокер на имоти са още по-големи.

Брокери на имоти ще може да бъдат само хора с удостоверение за правоспособност, гласи законопроект, внесен от депутати от ИНТ в парламента. Такова удостоверение ще се дава на хора, които до влизане в сила на закона имат средно образование и три години опит като агенти на недвижими имоти или висше образование и поне две години опит, а наред с това имат и свидетелство за квалификация “Брокер на недвижими имоти”. Брокери ще може да бъдат и хора, които до влизането на закона в сила, имат висше образование по специалност “недвижими имоти” или икономическо, юридическо, архитектурно или инженерно-строително образование и една година опит като агент. Ако човек не отговаря на тези условия, ще може да стане брокер след изпит пред Камарата на посредниците при сделки с имоти.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *