BIM технологията намалява разходите в строителството

г. Автор
BIM технология

До 60% могат да спестят строители, държава и местни власти за изграждане и експлоатация на сгради и инфраструктурни проекти с помощта на BIM технологията.

Това обясни инж. Любомир Илиев на кръгла среща за дигитализацията на строителството, в която участваха представители на камарите на строителите и на архитектите. BIM технологията в същността си е информационно електронно досие на проекта от самото му създаване, през експлоатацията и целия му жизнен цикъл. Нейното внедряване ще допренесе за намаляване на разходите и скъсяване на сроковете за работа.

Моделът изчислява много точно сроковете за всяко дейност, намалява настоящи и бъдещи разходи, съкращава срокове, прави експлоатацията по-лесна и рационална. Подобна технология има възможност да спести по средно 10 на сто на всеки участник в инвестиционната верига – възложител, архитекти и инженери, строители. Още около 30 на сто се пести от бъдещи експлоатационни разходи. Така при изграждане на една пречиствателни станция за около 50 млн. лв. бюджетът на проекта може да бъде намален с общо 60 на сто.

Днес в света две или три компании имат капацитета да строят по 2000-3000 км пътища с помощта на технологията. Техният опит показва ускоряване на изграждането, 30 на сто спестени разходи от механизация и 70 на сто от човешки труд, каза още инж. Илиев. При управлението на сгради пък електронните паспорти гарантират по-добро управление и намалени сметки за ВиК и електричество.

Според експертите технологията има потенциала да намали и трудовите злополуки, да повиши качеството на строителство, да увеличи възможностите за контрол и да произведе по-голяма прозрачност на проектите .

Към настоящия момент строителството и селското стопанство са двата най-малко дигитализирани сектори в Европа и света. Това обаче дава много големи възможности за бъдещото развитие, категорични са специалистите. Вече е създадена работна група към МРРБ, която да работи по законовата рамка за дигитализацията на строителния сектор.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *