Бизнесът настоява за данъчни облекчения при инвестиции в индустриален парк

г. Автор
индустриални площи

Данъчни и административни стимули за компаниите, които инвестират в индустриални паркове искат от бизнеса. Това става ясно от становище на Асоциацията на индустриалния капитал в България по внесения от Министерски съвет в парламента проект за нов закон за индустриалните паркове.

Проектът предвижда индустриалните паркове да са с площ от поне 300 дка, като по-малка ще може да бъде площта само на паркове, специализирани във високите технологии. Законът обаче не предлага данъчни, административни и икономически стимули, които да привлекат български или чуждестранни производители в индустриалните зони, посочват от АИКБ. Това може да се забележи от скромното присъствие на такива производители в българските индустриални зони, сравнено със съседните на България страни и особено Турция, коментира от работодателската организация.

Държавната политика за стимулиране на индустриалните паркове се свежда основно до определяне на преференциални общински данъци и такси, което би било за сметка на общинските бюджети, гласи становището на АИКБ. Декларираното от държавата желание за подкрепа на инвестициите в индустриалните паркове не намира отражение в конкретните текстове от законопроекта, допълват от АИКБ. Законът не дава и административни стимул на потенциалните клиенти на индустриалните паркове.

В Турция всяка индустриална зона има право на самостоятелно издаване на разрешения за стоеж на своите клиенти. У нас това може да стане с промени в Закона за устройство на територията и назначаването на зам.-главен архитект на прилежащата община, който да има офис в индустриалния парк и да работи само за неговите клиенти, коментират още от АИКБ. Собствени офиси в индустриалните паркове биха могли да имат и други администрации като Митниците, НАП и т.н., гласи становището на работодателите.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *