Близо два милиарда лева ще бъде бюджетът на София за 2021 г

г. Автор
бюджет

Предлагаме бюджет в размер на 1.891 млрд. лв., в него са заложени три стратегически цели. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на заседание на Столичния общински съвет по повод приемането на бюджета на Столична община за 2021 г.

,,В последната година преживяваме големи промени, пандемията промени много от дейностите на града ни. Нанесе ни много щети, промени икономическата активност. Трябва да работим така, че да подпомогнем излизането от икономическата криза. Основен механизъм е бюджетът“, каза още Фандъкова.

Бюджетът е фокусиран върху краткосрочното прилагане и постигане на три стратегически цели – изграждането на стратегическа инфраструктура, осигуряване на места в детските години за всички деца от 3 до 6-годишна възраст до края на мандата, подобряването на качеството на въздуха и чистота на града.

Общият размер на заложените пари в бюджета на Столична община за 2021 г. е 1.891 млрд. лв. 511 703 млн. лв. е капиталова програма на общината, като около 50% от него са безвъзмездните средства, които сa привлечени по европейските програми.

140 млн. лв. се ще бъдат вложени за изграждане на транспотна инфраструктура. В списъкът с обекти са изграждането на нови булеварди, разширението на бул. „Тодор Каблешков“, бул. „Филип Кутев“, Източната тангента, бул. „Ломско шосе“, ул. „Опълченска“. Ключови основни ремонти и реконструкции са заложени на улици и булеварди от различни райони на града – ул. „Кукуш“, тунела за „Люлин“, тунела на НДК, бул. „Царица Йоанна“ заедно с трамвайния път, ул. „Чепинско шосе“.

Най-голямата реконструкция, която ще започне през 2021 г. и вече има сключен договор за изпълнение, е трамвайното трасе на бул. „Цар Борис III“ от Съдебната палата до кв. „Княжево“. Стойността е над 30 млн. лв., средствата за осигурени по ОП „Региони в растеж“. 50 млн. лв. са предвидени за ремонти в кварталите и пътна безопасност.

За изграждане, разширение и ремонти на детски градини, ясли и училища са предвидени 65,7 млн. лв. 45 са конкретните обекти за нови сгради и разширения на детски градини и ясни, с тях очакванията през тази и следващата година, когато ще завършат, са да бъдат отворени 185 нови групи. Кметът съобщи, че 1,6 млн. лв. са заложени за проектиране на 16 нови сгради на детски градини, които да бъдат включени в строителната програма за следващата година.

4.6 млн. лв. са предвидени за градските паркове, а над 10 млн. лв. за инвестиции в културата.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *