Бургас строи ново училище в Крайморие

г. Автор
училище

Бургас ще има ново училище в най-живописния си квартал – „Крайморие“. Това един от най-бързо развиващите се и модерни квартали на Бургас.

Новото училище ще бъде филиал на ОУ „Александър Георгиев Коджакафалията“.

До края на 2024 г. трябва да са готови и сгради към тази на Математическата гимназия и училището в квартал „Сарафово“. Сградата, която ще осигури удобно обучение на децата от квартала до летището, се чака с най-голямо нетърпение.

В старото училище на „Сарафово“ класните стаи не достигат и не могат да поберат децата за учебните часове. Затова общината се принуди да наеме къща в близост до училището. Срещу месечен наем децата ползват стаите и като класни и се учат там.

В новия бюджет са предвидени 5 хиляди лева, с които да се дофинансира издръжката на ОУ „Христо Ботев“ – кв. „Сарафово“, във връзка с наемането и отоплението на помещенията, до въвеждане в експлоатация на новостроящата се пристройка към сградата на училището.

Трите сгради ще са по проект „Надграждане на образователната инфраструктура в Община Бургас, чрез изграждане на нови сгради към училища“ и ще бъдат с първично енергийно търсене, т.е. с 20% по-ниско от изискването за сграда с близко до нулево нетно потребление на енергия, а крайните ползватели ще бъдат 1254 ученици.

Има и проекти за мерки за енергийна ефективност на училища и детски градини, като например в ОУ „Антон Страшимиров“, ОУ „Георги Бенковски“, ДГ „Вълшебство“, ДГ „Ален мак“ – отново в кв. „Сарафово“.

В двете училища ще бъдат изградени STEM центрове и специализирани лаборатории, както и панорамен външен асансьор.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *