Бюджетът на търга за ВЕИ и батерии е над  2 млрд. лева

г. Автор
ВЕИ

Общият бюджет на публичния търг за инвестиции във ВЕИ и батерии, който предстои да бъде стартиран през февруари, ще надхвърли 2 млрд. лв.

Част от средствата – 664 млн. лв., ще бъдат осигурени по Плана за възстановяване и устойчивост, а останалите – от крайните получатели. Това съобщи Александрина Димитрова, шеф на отдел “Енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници” в Министерството на енергетиката по време на форум в Перник.

По тази инвестиция ще бъдат изградени най-малко 1425 MW нови производствени мощности на електрическа енергия от вятър и слънце и най-малко 350 MW батерии.

Над 60 са подадените проекти за саниране по втория етап на програмата, в която собствениците трябва да осигурят 20% от средствата, каза зам.-регионалният министър Ангелина Бонева. Интересът към програмата не е голям заради изискваното самоучастие, затова от министерството обмислят варианти за финансиране на домакинствата.

Един от вариантите е да бъдат предложени ваучери за саниране на енергийно бедните. Но от тези ваучери ще могат да се възползват само най-бедните, а не просто хора, които нямат пари за саниране.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *