CAA Architects с проект на Малдивите

г. Автор
прокта на

Международният конкурс за реконструкция на икономическата зона на летището в Мале – столицата на Малдивските острови, е спечелен от индонезийското архитектурно бюро CAA Architects.

проекта на CAA-Architects
CAA Architects с проект на Малдивите

Името на проекта на CAA Architects е „Океански небеса“. Той и е част от мисията за опазване на Малдивите. Известен е тревожният факт, че според учените в следващите десетилетия прекрасните острови в Индийския океан могат да бъдат напълно под вода заради топенето на ледовете и повишаването на нивото на световния океан.
проекта на CAA-Architects
По данни на ООН около 40% от парниковите газове, предизвикващи глобалното затопляне, се отделят от големите сгради. Това е и причината CAA Architects да се откажат от проект с мащабно строителство и да заложат на олекотени конструкции. Част от тях буквално ще се издигнат над водата, за да е сигурно, че няма да бъдат нанесени щети за кораловия архипелаг.

На крайбрежен участък с площ 100 000 кв.м. CAA Architects се планира да се построи цялата необходима инфраструктура – транспортен възел за жп и воден транспорт, център за авиационно обслужване, център за международна търговия, конферентни зали, търговски площи, кафенета, ресторанти, хотели, културни обекти.

В проекта ще бъдат вложени екологично чисти материали и енергията ще се набавя от възобновяеми източници – слънцето и вятъра. Ще има и система за събиране на дъждовна вода и пречистването й. Планира се изграждането на летището да премине на два етапа, като първият ще стартира през 2021 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *