Черноморието и Пловдив движат новото жилищно строителство

г. Автор
jilishta

Варна, Бургас, Пловдив, Пазарджик и София са областите, където има активно строителство на нови жилищни сгради. Те са водещи по въведени в експлоатация жилища, като изненадващо столицата, където според брокери е най-­активният пазар, заема пета позиция. Това показват предварителните данни за първото тримесечие на годината на Националния статистически институт (НСИ), обявени в четвъртък.

Активността по Черноморието е свързана основно с ваканционните имоти, които очевидно продължават да привличат основно руските купувачи. Развитието на „Тракия икономическа зона“ е движещата сила за засиленото строителство и на жилищни сгради в района на Пловдив и Пазарджик, заради привличането на работна ръка от други региони.

Средните цени на жилищата в най­-търсените столични райони – центъра, кварталите „Лозенец“, „Иван Вазов“ и „Изток“ пък минаха нивата от 1260 евро/кв.м., каквито бяха от преди икономическата и финансова криза, показват данните на агенции за имоти. Официална статистика за средните цени на жилищата в страната липсва, след като преди три години НСИ спря да публикува такива данни.

От строителните разрешения и въведените в експлоатация жилища се вижда, че в останалите региони търсенето е слабо, а в някои дори не се строят жилищни сгради, а предимно къщи. Въведените в експлоатация нови жилищни сгради през първото тримесечие на годината намаляват с близо 15%, а на жилищата в тях с над 24% спрямо същия период на 2016 г., сочат данните на НСИ.

Според тях, в областите Смолян и Силистра за първите три месеца на годината е въведена в експлоатация само по една къща. Общо въведените в експлоатация жилищни сгради през първото тримесечие на годината са 462, а новопостроените жилища в тях са 1751. Преобладават тези със стоманобетонна конструкция (76.8%), следвани от тухлените (19.7%). Най­-голям е делът на новопостроените къщи (75.8%), следвани от жилищните кооперации (13.6%). Строят се предимно двустайни (38.4%) и тристайни жилища (31.4%), каквото е и търсенето на пазара. Средната площ на едно жилище е около 90 кв.м., които са и най­-купуваните апартаменти, по данни на агенции за имоти.


Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *