Четириетажната сграда до сараите на Доган се оказа обект за спортно-развлекателна дейност

г. Автор
росенец

Министерство на туризма отговори официално, че четириетажнта сграда, изникнала на границата на плаж „Росенец Север“, до морския сарай на Доган, е обект за спортно-развлекателна дейност.

В документа е посочено, че такива „преместваеми обекти и съоръжения“ се поставят след разрешение от главния архитект на общината, който се съобразява с предварително разписана схема. От друга страна Общинския съвет одобрява наредбата, според която се определят условията и редът за издаване на разрешение за поставяне на такъв обект.

Интерес предизвиква фактът, че от официалното писмо на Министерството на туризма става ясно, че се съблюдават внимателно определени текстове на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие /ЗУЧК/. Член 10, ал. 8 определя каква допълнителна търговска площ може да се ползва – до 2 на сто от площта на морския плаж. А според Министерството на туризма и тяхната справка, въпросната четириетажна сграда е разположена на обща площ 10 квадратни метра.

Фирма „Хермес Солар“ е концесионер на „Росенец Север“, срещу сумата от 48 000 лева годишно. „Хермес Солар“ е и фирмата, която официално стои зад строежа на морския сарай на Ахмед Доган. Мястото, на което се издига „сараят“ е нос „Чукалята“ в Бургаския залив. Това е бивша военна база на Гранични войски, като мястото е специално заради стратегическото си положение. Тази територия е и най-близката брегова ивица до единствения остров Св. Анастасия, от където островът се снабдява с ток и вода. Островът е снабден и с морски фар, указващ подхода на корабите и сам по себе си е от фундаментално значение, заради местоположението си, за националната сигурност на България.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *