COVID-19 не замрази жилищното строителство у нас

г. Автор
строителство

Кризата с разпространението на COVID-19 не доведе до замразяване на строителството на жилища у нас.

Това коментираха представители на строителния бранш в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„В момента няма случи на замразени обекти. В строителството най-важното е да не се спира производството. То протича на открито, разстоянието е голямо, което помогна дейността да не попадне под рестрикциите за ограничаване разпространението на коронавируса“, заяви Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи.

Той заяви още, че е от изключителна важност е да бъде създаден експертен икономически съвет, който да води ежедневни дискусии и да следи ситуацията в световен мащаб, за да насочва държавата и общините към необходимите мерки.
Според Александър Ваклин, член на Националната асоциация на строителните предприемачи, развитието на имотния пазар след кризата до голяма степен ще се определи от работата на банките.

„Банките трябва да са си извадили поуките от кризата през 2008 година. Те трябва да не спират и да не рестриктират кредитирането на крайни клиенти”, коментира още Александър Ваклин.

Ивайло Митев, член на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи, заяви, че в последните години развитието на жилищния пазар се е движило в синхрон с ръста на икономическите показатели.

„Живеехме с усещането, че нашият пазар малко изпреварва икономиката, той се е движел успоредно с нея… Никой от нас не знае как ще тръгне икономиката след края на извънредното положение”, коментира Митев, като отбеляза, че от това ще зависи и случващото се на имотния пазар.

Според Асен Чавдаров, член на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи, от ключово значение е работата на държавната и общинска администрация. По думите му все по-трудно става издаването на строителни разрешения заради рестрикциите за борба с COVID-19.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *