Dахіng Іntеrnаtіоnаl Аіrроrt – новото архитектурно чудо на Пекин(Видео)

г. Автор
Dахіng-Іntеrnаtіоnаl-Аіrроrt

Dахіng Іntеrnаtіоnаl Аіrроrt бе официално открит oт пpeзидeнтa Cи Дзинпин в навечерието на честванията на 70-та годишнина от създаването на Китайската народна република.

Очакванията са Китай да се превърне в най-мащабния авиационен пазар в глобален мащаб. Амбицията на летището е да обслужва повече от 100 милиона пасажери на година.

Само преди 5 години земята под Dахіng Іntеrnаtіоnаl Аіrроrt е представлява прашна земеделска площ, напълно незабележима за жителите и гостите на Пекин.


Архитектурният шедьовър е дело на покойната Заха Хадид и френската компания ADPI. Комплексът се смята за най-големия самостоятелен летищен терминал в света.

Летището притежава четири писти за планови граждански полети, планувано е увеличаването им до седем, включително – една за военна експлоатация. Според местните власти капацитета Dахіng Іntеrnаtіоnаl Аіrроrt е 300 излитания и кацания за час.

Прогнозите на Международната асоциация за въздушен транспорт показват, че следващите 2 десетилетия годишният пътникопоток в небето над Китай ще достигне общ брой от 1,6 милиарда души – т.е. повече от настоящото население на страната.

Китай си поставя за цел да притежава поне 450 граждански летища в следващите петнадесет години, което означава да удвои броя на наличната към края на 2018 г. инфраструктура.

Dахіng Іntеrnаtіоnаl Аіrроrt ще облекчи разтоварването на съществуващото международно летище на Пекин – второто по натовареност след това в Атланта – а китайската столица вече влиза в групата на Лондон, Ню Йорк и Токио, които разполагат с повече от едно международно летище.

Строителството на мегапроекта между столицата и провиниция Хъбей включва изграждането на съседна икономическа зона от около 50 кв.км., където ще живеят и работят близо 260 000 души. Двеста хиляди ще бъде броя новосъздадените работни места.

Dахіng Іntеrnаtіоnаl Аіrроrt е не само функционално, но и зелено. В цялата сграда е инсталирана фотоволтаична система, както и система за събиране на дъждовна вода и отвеждане на водата. Системата позволява естествено съхранение, естествено проникване и естествено пречистване на до 2,8 милиона кубически метра вода, която се отвежда в езера и потоци.

Dахіng-Іntеrnаtіоnаl-Аіrроrt

Интериорът на Dахіng Іntеrnаtіоnаl Аіrроrt е проектиран от хоконгското студио Level 8, като идеята му е да наподобява малък град.

В комплексът са разположени безмитните магазини, ресторанти, хотели за домашни любимци, детски занимални, работни пространства, традиционни градини с езера и дървени къщички, както и множество сцени за организиране на обществени прояви.

Dахіng-Іntеrnаtіоnаl-Аіrроrt

Летището притежава роботизирана система за паркиране, технология за лицево разпознаване за по-бързо идентифициране при проверките за сигурност и подготовката за качване на борда и електронни гидове в помощ на загубилите се пасажери.

Dахіng-Іntеrnаtіоnаl-Аіrроrt

Новата придобивка на Пекин е само един от множеството авиационни проекти, които се развиват в момента в Азия. Само преди две седмици беше открит нов терминал на Международното летище в Шанхай. Колективната стойност на текущите строежи на транспортни хъбове в региона възлиза на над 100 милиарда долара.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *