Дания ще прави изкуствен остров за офшорна вятърна енергия

г. Автор
вятърни паркове

Проектът на Дания за изграждане на изкуствен остров, обединяващ енергията от офшорни вятърни паркове напредва.

Той ще бъде с капацитет до 10 гигавата, което е повече от достатъчно да се захранват всички домакинства като част от усилията да бъдат покрити амбициозните климатични цели.

В Дания е централата на гиганта в производството на вятърни турбини Вестас (Vestas). Копенхаген прие наскоро закон, целящ редуцирането на парниковите газове със 70 процента до 2030 година.

Министерството на енергетиката иска да намери място, за да изгради един или повече острова, обградени от вятърни паркове с общ капацитет от най-малко 10 гигавата. Това е достатъчно да покрие е равно на енергийното потребление на 10 милиона европейски домакинства.

Дания задоволи 41 процента от енергийните си нужди с вятърна енергия през 2018 година – най-високото равнище в Европа.

Проектът е от изключително значение това Дания да изпълни закона си за климата, който е един от най-амбициозните.

Проектът е на стойност около 200-300 милиарда датски крони (29,5-44,2 милиарда долара), като по-голямата част ще дойдат от частни инвеститори според енергийното министерството.

Дания, чието население е около 6 милиона души, задели 65 милиона крони за проучвания как енергията, пристигаща в енергийния център, да се съхранява и превръща във възобновяем водород, тъй като произвежданата енергия няма да бъде използвана само от местни потребители.

Очакванията са новите технологии да позволят замяна на изкопаемите горива с възобновяема енергия в сектори като транспорта и промишлеността.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *