Дания ще строи най-дългия подводен тунел в света

г. Автор
тунел
Догодина Дания започва строителството на най-дългия подводен тунел в света

Строителните работи по най-дългия железопътен и сухопътен тунел в света – Фемарн-Белт ще започнат на 1 януари 2021 в датския участък.

Той ще свързва скандинавското кралство с Германия.

Строителните работи в Лоланд ще започнат на 1 януари 2021 година и ще могат да продължат в германския участък от тази дата до средата на 2022 година, каза в комюнике министърът на транспорта на Дания Бени Енгелбрехт.

Съоръжението ще бъде с дължина близо 18 километра. Подводният тунел трябва да свърже датските острови Лоланд-Фалстер, разположени южно от Копенхаген, с германския регион Шлезвиг-Холщайн, минавайки под Балтийско море.

Връзката Фемарн-Белт ще представлява нов мост към континентална Европа и добър пример за бъдещи решения за зелен транспорт.

Изпълняващият проекта консорциум е настоявал да стартира проекта в средата на 2020 година. Но поради настъпилата криза с коронавируса и наред с други обстоятелства, това се оказа невъзможно практически, отбеляза датският министър.

Тунелът ще бъде пуснат в експлоатация в средата на 2029 година. С него ще има възможност да се достигне от Германия до Дания за 10 минути с автомобил и 7 минути с влак вместо един час с ферибот, за да се пресече протока Фемарн-Белт или да се мине през обиколен път от 160 километра през датския район Ютланд.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *