Държавата взема 38% от цената на всяко продадено жилище

1г. Автор
жилище

Общината и държавата прибират около 38 процента от цената, която плаща при покупка на жилище всеки новодомец, изчислиха предприемачи.

В тази сума са включени ДДС, корпоративен данък и още около 8 процента, свързани с различни административни разходи, които се пренасят върху купувача, посочи председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) Георги Шопов пред журналисти.

„Изчисленията ни сочат, че малко над 50% от крайната цена на жилищата се формира именно от самото строителство, в което обаче се включват инвестиции в прилежаща инфраструктура и изграждане на комуникационни мрежи. Макар допълнителните вложения в инфраструктурата да не се изрично заложени в нашите задължения, изпълнението им има ключова роля за успешното реализиране на проектите и за подобряването на градската среда“, коментира и Камен Пенков, член на асоциацията. От предоставената информация стана ясно, че средният марж в бранша е около 11%.

жилища

Коментиран беше и друг абсурд в родното строителство. След като строителните предприемачи, макар да не са задължени, изградят улица и прилежащите канализация, осветления и други, те ги даряват на Столична община и плащат 20 процента ДДС върху този проект, което отново се пренася върху клиентите.

Останалите административни разходи също са огромни. „В резултат от все по-тежката администрация и растящия брой градоустройствени рестрикции, нашата дейност значително се затруднява и крайният продукт се оскъпява. Надявам се процесите да се облекчат и да не стигнем до ситуация, характерна за големите европейски градове, където 75% от населението не може да си позволи да закупи собствено жилище“, посочи още Шопов.

Сред неоправдано високите такси са примерно тази за тротоарно право, която компаниите трябва да плащат по време на строежа. „В някои квартали на столицата таксата вече надвишава наемите в търговските центрове“, посочи Мартин Драгоев. Тя достига по €20 на квадрат за месец.

От асоциацията изразиха очаквания, че през 2019 година цените на жилищата в София ще се увеличи с около 5 процента, а пазарът вече е до голяма степен балансиран. Повишението е следствие от покачването на цената на труда, покачването на себестойността на строителния продукт, двойното увеличение на цената на терените и други.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Коментари от “Държавата взема 38% от цената на всяко продадено жилище

  1. Абе що пишете тъпотии, само преди няма и 5 години новата тухла масово се продваше на 700-800 евро , сега не можеш да я пипнеш под 1200 евро ! И това не е от увеличение на разходите , а от алчните строители! Маржовете са им 100% минимум!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *