Държавите фаворити в Европа за покупка на втори дом

г. Автор
имоти

Tри европейски държави са вечните топ 3 за купуване на ваканционен дом. Това коментира Кейт Еверет-Алън, партньор във компанията за недвижими имоти Knight Frank.

Франция, Италия и Испания имат политическа стабилност, добро управление и достъп до ипотечния пазар. Това обуслявя фактът, че тези страни са най-предпочитаните сред чуждестранните купувачи.

Франция е най-посещаваната страна в света според Световната организация по туризъм към ООН, а Прованс и Алпите са популярни места за инвестиране за купувачи от Северна Европа, твърдят експерти от компанията.

След пандемията регионът на Алпите е популярен, заради възможността за живот на открито. Курортът Courchevel 1850 държи с най-високи цени за имоти от най-висок клас през второто тримесечие на 2023 г. от 27 250 евро на квадратен метър, докато курортът Morzine е с най-ниските цени от 9 700 евро на квадратен метър, според проучването на Knight Frank

Страната насърчава хората да купуват новопостроени жилища в страната чрез стимул, който възстановява стандартната данъчна ставка (известна като TVA) от 20%, ако предоставят имота под наем за период от 14 седмици в годината. Наемът на подобни имоти не е никак малък. За новопостроен апартамент с две спални и две бани в град Мерибел-ле-Алю например, близо до ски лифтове, на уебсайта на Knight Frank цената за наем в около 605 000 долара.

В Италия един от най-предпочитаните региони е Тоскана, къде се намират градове като Флоренция, Сиена и Лука. Къща с шест легла на езерото Комо се продава на уебсайта на Knight Frank за около 2,3 милиона долара.

Най-южният регион Пулия не остава по-назад. Селски къща с четири спални и две бани в Пулия с басейн е обявен от Nest Seekers за около 497 000 долара.

Италия стана популярна за богати чуждестранни купувачи, заради политиката за данъци, която беше въведена през 2017 г., позволяваща на хората да плащат фиксирана такса от 100 000 евро годишно за доходи, направени в чужбина, независимо от размера на този доход.

Испания е популярна като място за покупка на ваканционен дом сред французите, британците и германците. Предпочитаните Балеарски острови и южният град Марбея са сред първи в списъка им, според данните на Knight Frank.

Испания вероятно ще бъде още по-популярен за чуждестранни купувачи заради новата дигитална номадска виза, въведена тази година, която позволява на хора извън Европейския съюз да живеят и работят в Испания до пет години.

Луксозните имоти в Мадрид струват около 8 000 или 9 000 евро на квадратен метър, а в Париж около 19 000 или 20 000 евро на квадратен метър по данни на агенцията. Но цените на недвижимите имоти в Мадрид се очаква да се повишат с около 5% през 2024 г., според прогнозата на Knight Frank, което го прави най-бързо развиващият се град в областта на недвижимите имоти в Европа. Цените на луксозните имоти в Париж може да се покачат с 2%, а в Лондон цените ще останат каквито са.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *