ДНСК ще може да премахва незаконни обекти по курортите

г. Автор
ДНСК

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) ще има правото да разпорежда премахването на преместваеми обекти по курортите.


Това гласят окончателно приетите промени в Закона за устройство на територията. Досега тези правомощия бяха на кметовете.

ДНСК ще може да разпорежда премахване на обекти в национални курорти или на морски плажове. Служителите на дирекцията ще трябва да съставят акт, а в 3-дневен срок по него може да има възражения. До 7 дни след връчването на акта шефът на ДНСК ще трябва да издаде заповед.

Новите текстове в закона предвиждат преместваеми обекти да се премахват, в случай че съпоставени без одобрена схема, когато такава се изисква. А също така и ако не са включени в уличната канализация или в локална система за отвеждане на отпадните води.

След влизането в сила на закона регионалният министър до 2 г. трябва да създаде информационен портал за устройство на територията. Това ще е публична информационна система, чрез която ще се публикуват проектите на устройствените планове и измененията по тях.

Едновременно с измененията в Закона за устройство на територията бяха гласувани промени и в Закона за Камарата на строителите. Строителните фирми, които не присъстват в Централния професионален регистър, който се поддържа от Камарата на строителите в България, ще имат правото да строят жилищни и вилни сгради до 100 кв. м, съобщава 24 часа.

Досега прагът беше 1000 кв. м, но Камарата на строителите отдавна настоява за намаляването му с аргумента, че това ще изсветли сектора.


Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *