До края на годината ще заработи „Турски поток“

г. Автор
турски поток

Стратегическият проект „Турски поток“ е в голяма степен осъществен и до края на годината ще започне да доставя природен газ от русия на турския пазар.

Това съобщава турският вестник „Сабах“. Възприеман като олицетворението на турско-руското енергийно сътрудничество, „Турски поток“ е почти към края си с приключването на 90% от всички строителни работи на терминала за приемане от турската страна в Къйъкьой, където руският газ ще бъде прехвърлен през Черно море до Турция.

„Съоръженията на сушата в Русия са на 99% приключени, като и двата офшорни тръбопровода, свързващи двата бряга, са напълно завършени. Строителството на офшорния сегмент на тръбопровода е завършено за рекордно кратко време, което е забележително постижение за такъв технически предизвикателен проект“, коментира за Анадолската агенция Олег Аксютин, заместник-председател на управителния комитет на „Газпром“, основната компания-партньор на проекта. Аксютин е и главен изпълнителен директор на проектната компания „Турски поток“.

Проектът се състои от две тръби през Черно море, първата от които ще обслужва Турция с капацитет от 15,75 милиарда кубически метра, а втората линия ще обслужва Европа. Всяка от тръбите е с дължина 930 километра и лежи на морското дъно на дълбочини, достигащи 2200 метра.

 
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *