Два строителни проекта във Варна бяха отложени

г. Автор
варна

Общинските съветници от комисията по „Архитектура и градоустройство“ отложиха одобряването на Подробен устройствен план – План за регулация и застрояване /ПУП-ПРЗ/ в четвърти микрорайон на жк „Възраждане“ и в кв. „Аспарухово“.

На заседание те гласуваха да бъдат отложени, докато не получат становището на Регионалната колегия на Камарата на архитектите във Варна за предстоящо строителство в двата района.

Главният архитект на община Варна Виктор Бузев коментира, че преписката в „Аспарухово“ е от четири години и касае изграждането на общински пазар в близост до сградата на районното кметство върху частен терен, за сметка на който ще бъде предоставен общински в близост до Варненска морската гимназия. На него ще бъде изградена 16-етажна сграда със смесено предназначение. Архитект Марин Велчев, председател на Регионалната камара на архитектите във Варна отправи забележки, свързани с височината на заложените параметри.

„Представяте ли си силуета от Морска гара към „Аспарухово“ с тези 48-метрови сгради? Подобни 48-метрови сгради до морето са абсурдни. Пример как изглеждат е сградата до ВВМУ. Според мен трябва да се приложи силуетен план към тази разработка, да се подложи на широко обществено обсъждане, а ние като колегия сме готови да предложим варианти. Застрояването на такава височина трябва да има силуетно предложение, за да се види какво се получава, макар че на всички ни е ясно какво се получава.“

Общинските съветници гласуваха да бъде одобрен ПУП – ПРЗ в местност „Абатко“ в курорта „Св.Св. Константин и Елена“. В югозападната част на курорта ще бъдат изградени жилищни сгради. Окончателното решение трябва да вземе Общински съвет- Варна.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *